День журналіста: історія свята

Поділитися
День журналіста: історія свята © Pexels
Робота журналіста під час війни набула особливого значення.

6 червня в Україні відзначають День журналіста – професійне свято працівників засобів масової інформації.

Воно було встановлене ще у 1994 році указом президента України Леоніда Кравчука на підтримку ініціативи делегатів I Всеукраїнського з'їзду редакторів газет і журналів. Дата святкування була вибрана не випадково. Бо саме 6 червня 1992 року Спілку журналістів України прийняли до Міжнародної федерації журналістів.

Історія Дня журналіста

International Day of Journalists 'Solidarity відзначають з 1958 року, але дата у нього інша – 8 вересня.

Саме цього дня 1943 року стратили письменника, публіциста, театрального критика та журналіста Юліуса Фучика, який був відомий своїми антифашистськими поглядами. Світова журналістська спільнота цього дня всіляко намагається показати рівень свого професіоналізму та захистити свої права.

В Україні 8 вересня відзначають Міжнародний день солідарності журналістів.

Також в Україні відмічають також інші свята:

  • День військового журналіста України (16 лютого);
  • Всесвітній день свободи преси (3 травня);
  • День пам'яті українських журналістів (відзначається з 2007-го щороку в третю п'ятницю вересня й приурочений до дня зникнення журналіста Георгія Ґонґадзе — 16 вересня);
  • День україномовної преси (12 листопада);
  • День працівників радіо, телебачення та зв'язку (16 листопада);
  • Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів (2 листопада);
  • Міжнародний день спортивного журналіста (2 липня).

Наразі Україна живе в умовах повномасштабного вторгнення Росії і робота журналістів зараз займає особливе місце, оскільки агресор веде війну і на інформаційному фронті. З 24 лютого 2024 року українські ЗМІ розвінчали безліч ворожих фейки.

Саме завдяки журналістам, українці та світова спільнота можуть дізнатися достовірну інформацію про військові злочини, які скоюють окупанти та про подвиги українські військових.

Через повномасштабне вторгнення Росії кількість загиблих журналістів постійно зростає.  Тільки станом на липень 2023 загинуло 33 журналісти, 15 медійників — зникли безвісти.

Так, від обстрілів окупантів загинув журналіст, військовослужбовець ЗСУ 36-річний Олександр Махов. Він багато років працював на каналах «Україна» та «Україна 24» військовим кореспондентом і висвітлював події на передовій. У 2021 році перейшов на канал «Дом».

На передовій під Курдюмівкою Донецької області загинув фотограф Володимир Миронюк. Останній репортаж він зробив за кілька днів до смерті на позиції української піхоти, яку атакували росіяни.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі