Собор Архангела Гавриїла: традиції святкування

Поділитися
Собор Архангела Гавриїла: традиції святкування © Апостроф
Це свято відзначають одразу після Благовіщення.

26 березня християни східного обряду відзначають Собор Архангела Гавриїла. Раніше його святкували 8 квітня, але дата змінилася після переходу ПЦУ на новий календар.

Традиції свята

У церквах в цей день проводять служби. Архангела Гавриїла називають благовісником, оскільки саме він приніс Марії добру звістку. Люди вірили, що він рятує від недуг, у тому числі лихоманки.

В цей день сіяли кабачки, квасолю, гарбузи, кавуни та дині. Картоплю викладали, щоб на ній з'явилися відростки.

Якщо в цей день вже зійшов сніг, то півонії та троянди звільняли від захисних укриттів.

Заборони свята

З давніх часів в цей день існують певні заборони, яких варто дотримуватися. За народними повір'ями, цього дня не можна робити будь-що з грошима: перераховувати, відкладати, брати чи позичати. Поганою прикметою вважалося, якщо жінка у цей день розсипле борошно чи цукор.

Також вважалося, що в цей день не можна починати нічого нового. Варто відмовитися від здійснення важливих справ та переїздів.

Молитви до архангела Гавриїла

О, святий великий архангеле Гавриїла, осяяний від Божественного світла, веденням ж незбагненних таємниць про Предвічний премудрості Його освічений! Ревно молю тя, настав мене до покаяння від злих справ і до утвердження у вірі моїй, зміцни і захисти душу мою від спoкус прельстітельних, і благай Творця нашого про відпущення гріхів моїх. О, святий великий Гавриїле архангеле! Не погорди мене грішного, який молиться тобі про допомогу і заступництво, але повсякчас помічником мені явиться, та впевнено ставлю Отця і Сина і Святого Духа і твоє заступництво на віки віків. Амінь.

***

Св. Архангеле Гавриїле! Ангеле Благовіщення, вірний посланцю Божий, Відкрий наші вуха навіть на тихі нагадування І заклики люблячого серця нашого Господа. Завжди стій нам перед очима. Просимо Тебе, щоб ми Слово Боже правильно розуміли, Слухали його і виконували те, чого Бог від нас прагне. Навчи нас бути готовими, Щоб коли прийде Господь, не застав нас сплячими. Амінь.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі