День святого Миколая: історія свята

Поділитися
День святого Миколая: історія свята © Википедия
Це свято дуже люблять діти.

Християни східного обряду щороку відзначають День святого Миколая. Цього святого також називають Миколай Угодник чи Миколай Чудотворець. Цього року дата святкування змінилася.

Коли відзначають День святого Миколая цього року

Раніше християни східного обряду святкували його 19 грудня. Але починаючи з цього року, дата святкування Дня святого Миколая змінилася, бо ПЦУ перейшла на новоюліанський календар, УГКЦ – на григоріанський. Новоюліанським календарем користується більша частина православних церков: Константинопольська, Грецька, Румунська, Польська.

Тепер християни західного та східного обряду відзначатимуть День святого Миколая у єдину дату – 6 грудня.

Історія свята

За легендою, святий жив у 270-345 роках нашої ери та був сином багатих батьків Феофана та Нони. Довгий час вони не мали дітей, але вони змогли вимолити сина, пообіцявши присвятити його Богу. Ім'я святого можна знайти серед єпископів, які брали участь у Першому Вселенському соборі, що відбувся у 325 році.

Вважається, що святий Миколай здійснив безліч чудес. Одне з них – врятував місто Мірру від голоду. Традиція дарувати подарунки також пов'язана з історією святого.

За переказами, він, будучи єпископом, урятував кількох дівчат від безчестя. Ті жили в злиднях і батько збирався змусити їх заробляти розпустою.

Миколай дізнався про цю історію та вирішив скористатися спадком свого батька. Протягом трьох ночей він пробирався до будинку дівчат і підкидав до кімнати, де вони спали, шматочок золота.

Перші згадки про шанування святого датуються VI століттям, коли імператор Юстиніан побудував церкву Святого Миколая в Константинополі. Пізніше почитати Миколая Чудотворця розпочали у Греції, Італії, Німеччині та Болгарії, а також в Україні.

Що не можна робити в цей день

З давніх часів існують певні заборони, яких варто дотримуватися в цей день. У свято не можна важко працювати фізично, шити, вишивати, в'язати, прасувати.

Не можна лихословити, лаятися, конфліктувати, бажати зла іншим. Батькам в цей день не можна сварити дітей. Також на свято не можна відмовляти у милостині та допомозі тим, хто цього потребує.

В цей день забороняється споживати м'ясні і молочні продукти, оскільки триває Різдвяний піст.

На свято не можна підстригати волосся. Вважалося, що так можна «зрізати удачу».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі