Івана Купала: традиції святкування

Поділитися
Івана Купала: традиції святкування © Василь Артюшенко, ZN.UA
В цю ніч запалюють багаття, щоб відлякати злі сили.  

У ніч з 6 на 7 липня в Україні традиційно відзначають свято Івана Купала. Наші пращури вважали цю ніч особливою, тому з нею пов’язано багато традицій та обрядів.

Як святкують Івана Купала

В цю ніч можна було перевірити свою стосунки на міцність. Закохані пари разом стрибали через багаття. Якщо пара не розімкне рук під час стрибка, її союз буде довгим. Важливо, що стрибати через вогнище необхідно лише з коханою людиною.

Багаття на Івана Купала запалювали тому, що вважалося, що вогонь може відлякати нечисту силу, яка прокидається в цей час та може зашкодити людям.

В цю ніч збирали трави, бо вірили що вони набувають цілющої сили.

7 липня цілющою стає і вода, тому обов’язково необхідно скупатися у водоймі. А ось в ніч на Івана Купала купатися, навпаки, заборонено.

У цю ніч також традиційно влаштовували ворожіння. Вважалися, що так можна перевірити свої стосунки на міцність і дізнатися про свою долю.

Як ворожити на Івана Купала

Традиційно дівчата в це свято ворожили на судженого. Використовували для цього різні способи.

Ворожіння на воску

У ложці над мискою з водою розтоплюють віск, а потім виливають його в воду. Потім дивляться, якої форми він набуде. Смуги означають подорож, каблучка - шлюб, квітка - нового шанувальника, а зірка - удачу.

Ворожіння на травах

Незаміжні дівчата вночі збирали трави і клали їх під подушку. Вранці перевіряли кількість різновидів зібраних трав. Якщо їх виявлялося 12 - дівчину в цьому році чекає заміжжя. Це ж ворожіння може бути застосовано і до бажань: якщо видів трав виявиться 12, то бажання здійсниться.

Ворожіння на вінках

Це найвідоміше ворожіння на Івана Купала. Дівчата вранці плели вінки, а вночі пускали їх по воді, запаливши на них свічки. Вважалося, що чим далі попливе вінок, тим швидше дівчина вийде заміж, а чим довше буде горіти свічка на ньому - тим довше буде жити власниця вінка. Якщо вінок потоне, то нічого хорошого цього року чекати не варто.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі