Вчені з Департаменту здоров'я населення Нафілда Оксфордського університету, Китайського університету Гонконгу та Брістольського університету заявили про те, що вживання овочів не допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Дослідження, які виявили цей зв'язок, приділили недостатньо уваги впливу соціально-економічних факторів та способу життя, повідомляє Scitech daily.
Те, що вживання овочів корисне для здоров'я серця, може бути цілком правдоподібним. В овочах містяться каротиноїди та альфа-токоферол, які мають властивості, що можуть захистити від серцево-судинних захворювань. Разом з тим дослідження, присвячені користі овочів для серця, були суперечливими.
Нове дослідження показує, що велика кількість приготованих або сирих овочів у раціоні ніяк не допоможе знизити ризик серцево-судинних захворювань. Дослідники використали дані UK Biobank, що містить дані про здоров'я мільйонів дорослих мешканців Великої Британії. У 2006-2010 роках добровольців опитували про їхню дієту, спосіб життя, медичну та репродуктивну історію, а також про інші фактори.
Дослідники використали відповіді 399 586 учасників (з яких у 4,5% розвинулися серцево-судинні захворювання) на питання про їхнє середнє щоденне споживання сирих та приготовлених овочів. Вони проаналізували зв'язок із ризиком госпіталізації чи смерті від інфаркту міокарда, інсульту чи серйозних серцево-судинних захворювань. Вчені також враховували широкий спектр можливих змішаних факторів, включаючи соціально-економічний статус, фізичну активність та інші аспекти раціону.
Середнє споживання овочів становило 5,0, 2,3 та 2,8 столових ложки з гіркою на людину. При цьому для тих, хто споживав більше овочів, ризик смерті від серцево-судинних захворювань був приблизно на 15% нижчим, ніж для тих, хто споживав менше таких продуктів. Водночас цей позитивний ефект став значно меншим, коли вчені взяли до уваги можливі соціально-економічні, пов'язані з харчуванням, здоров'ям та медициною змішані фактори.
Коли вчені зважили на ці фактори, прогнозована користь від споживання овочів знизилася на 80%. Дослідники вважають, що ще точніші виміри спотворюючих факторів могли б пояснити будь-який залишковий ефект споживання овочів.
Разом з тим, вчені наполягають, що подальші дослідження мають зосередитися на тому, як конкретні види овочів та методи їхнього приготування можуть вплинути на здоров'я серцево-судинної системи.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.
Раніше вчені з Університету Англії Раскін та Університетського коледжу Лондона поставили під сумнів поширену думку про те, що помірне вживання алкоголю може бути корисним для здоров'я серця. За їхніми словами, вживання навіть нижчої, ніж рекомендовано, кількості алкоголю пов'язане з ризиком розвитку серцево-судинних захворювань.
Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!