Американські вчені виявили в тканинах риб речовини, які здатні послабити захисні функції організму людини. У ході досліджень вчені виявили, що стійкі органічні забруднювачі (СОЗ), які потрапляють у тканини морських тварин, не дають тим, хто споживає рибу, виводити токсичні речовини. Результати досліджень вчених були опубліковані в журналі Science Advances.
У організмі людини знаходиться життєво важливий білок P-глікопротеїн (P-gp), який не пропускає чужорідні токсичні речовини всередину клітин і здатний боротися з кількома токсинами одночасно. Вчені давно вважали, що СОЗ можуть прослизати повз P-gp та завдавати шкоди організму. Але нові дослідження показують, що вони не прослизають повз білок, а прикріплюються до нього, що не дає йому захищати клітини людини.
У тканинах тунців океанологи виявили безліч такого роду СОЗ з пестицидів, вогнетривких матеріалів та холодоагентів (останні застосовуються в холодильниках і кондиціонерах), а також з побічних продуктів нафтохімічної промисловості.
У групі особливого ризику перебувають новонароджені, оскільки забруднення концентруються в молоці матері. Крім того, в перші шість місяців життя в кишечнику немовлят P-gp присутній в дуже слабкій концентрації.
Раніше повідомлялося про те, що студент Ісландської академії мистецтв Арі Йонссон запропонував екологічно безпечну альтернативу пластиковим пляшкам і створив перший прототип ємності з перероблених водоростей. Розробка дозволить вирішити проблему із забрудненням навколишнього середовища.