Команда вчених на чолі з Нотбургою Гайрлінгер змогла розкрити секрет міцності шкаралупи фісташок. За їхніми словами, клітини шкаралупи цих горіхів з'єднуються в 3D-паззл, настільки міцний, що простіше розірвати клітинні стінки, ніж відокремити їх одну від одної, повідомляє Naked science.
Кілька років тому вчені з Віденського університету вивчили волоські горіхи і з'ясували, що їхня шкаралупа складається з клітин особливого типу - «багатолопатевих склереїд». Вони мають складну неправильну форму з безліччю западин і виступів, якими з'єднуються одна з одною, немов об'ємний 3D-пазл. Вчені з'ясували, що в середньому така склереїда контактує з 14 сусідками і завдяки товстим клітинним стінкам їхня структура набуває особливої міцності.
У ході нового дослідження вчені вивчили ще більш міцну шкаралупу, фісташок. Дослідники вивчили шкаралупу за допомогою електронного та інфрачервоного мікроскопів, а також комп'ютерної томографії. Виявилося, як і у волоського горіха, кожна склереїда в ній з'єднується з 14 іншими. Однак нерівностей на їхніх поверхнях приблизно втричі більше. Виявилося також, що форма кожного виступу складніша, вона нагадує булаву або виступи на звичайній деталі пазла. Завдяки цьому вони надійно входять в поглиблення відповідної форми.
Контакт виходить неймовірно міцним. При розколюванні волоського горіха шкаралупа розходиться, відокремлюючи клітини одну від одної. У випадку ж з фісташками з'єднання виявляється міцнішим, простіше розламати самі стінки, ніж відокремити одну клітину від іншої.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.
Раніше вчені з Університету Британської Колумбії з'ясували, що непоказні і добре відомі фахівцями рослини виявилися «хижаками». Вони харчуються дрібними комахами, але дозволяють великим запилювати їх квітки.