Вчені пов'язали вживання напівфабрикатів з ризиком розвитку раку

Поділитися
Вчені пов'язали вживання напівфабрикатів з ризиком розвитку раку Вживання напівфабрикатів може призвести до розвитку раку
Ризик розвитку онкологічних захворювань підвищує вживання продуктів високого ступеня обробки.

Французькі вчені встановили зв'язок між вживанням продуктів високого ступеня обробки з ризиком розвитку онкологічних захворювань.

Вважається, що на даний момент раціон жителів великих міст на 50% складається з їжі, обробленої промисловим способом. До неї відносяться хлібобулочні вироби, різні "швидкі закуски", газовані напої, пластівці в цукровій глазурі, відновлені м'ясні продукти. Вони містять велику кількість цукру, трансжирів і солі, але практично не мають у своєму складі вітамінів і клітковини. Раніше вчені вже встановили зв'язок між вживанням цієї їжі і високим рівнем холестерину, у новій же роботі дослідники вивчили її вплив на ризик виникнення раку молочної залози, простати і кишечника.

Вчені провели когортне дослідження NutriNet-Santé, націлене на проспективне вивчення причин розвитку того або іншого захворювання. У ньому взяли участь 104 980 здорових дорослих чоловіків (22%) і жінок (78%), середній вік яких склав приблизно 43 роки. Всі вони заповнили як мінімум дві 24-годинні онлайн-анкети. Також під наглядом виявилися 3300 різних продуктів харчування.

У результаті збільшення частки ультраоброблених продуктів на 10% було співвіднесено з 12% збільшенням ризику розвитку онкології всіх типів і 11% − раку молочної залози. Зв'язок якості страв з раком кишечника і передміхурової залози встановити не вдалося. При цьому вживання менш оброблених продуктів, таких як консервовані овочі, сири, свіжоспечений хліб, ніяк не позначалося на стані здоров'я випробовуваних, а присутність в їхньому раціоні фруктів, овочів, бобових, рису, макаронів, яєць, м'яса, риби і молока помітно знижувала вірогідність появи злоякісних новоутворень.

Дослідники кажуть, що цей экперимент носить наглядовий характер, і робити точні висновки поки рано, проте велика вибірка все ж вказує на те, що якість харчування впливає на розвиток онкологічних захворювань.

Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі