У ході дослідження вчені проаналізували дані про здоров'я 456 155 китайців у віці від 30 до 79 років. У роботі використали дані когортного дослідження China Kadoorie Biobank, яке проводилося в 10 регіонах Китаю з 2004 по 2008 рік. Перед початком дослідження учасники заповнили докладну анкету, яка включала і питання про чай. Люди розповіли, як часто вони п'ють чай, скільки чашок на день випивають і як заварюють напій. Також учасників попросили оцінити, якій температурі чаю вони віддають перевагу, за шкалою від "кімнатної температури" до "дуже гарячої".
Дослідники вивчили інформацію про захворюваннях учасників дослідження за станом на 2015 рік. Рак стравоходу розвинувся у 1731 людини. Найчастіше на захворювання страждали ті, хто пив гарячий чай кожен день і в середньому випивав більше 15 грамів чистого алкоголю на день (близько 20 мілілітрів). Для них ризик підвищувався в п'ять разів. У два рази зростала небезпека для курців. Обпалюючий чай виявився лише додатковим чинником ризику - ті, хто не зловживав алкоголем і не курив, виявилися поза небезпекою.
Раніше повідомлялося про те, що українські вчені винайшли протираковий засіб на основі чорних антарктичних дріжджів Nadsoniela nigra. Дослідження українських вчених-мікробіологів можуть допомогти в боротьбі з раком.