Вчені пов'язали вживання чаю з довголіттям

Поділитися
Вчені пов'язали вживання чаю з довголіттям Вживання чаю виявилося корисним для здоров'я © 24tv.ua
Особливо корисним цей напій виявився для чоловіків.

Вчені з Китайської академії наук заявили про те, що вживання чаю знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань та смерті від всіх причин. При цьому, корисний вплив на здоров'я більшою мірою спостерігається у тих, хто віддає перевагу зеленому чаю, і тих, хто регулярно вживає цей напій, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені вивчили дані 100902 осіб з проекту China-PAR2, в анамнезі яких перед початком спостереження не було випадків серцевого нападу, інсультів або раку. Добровольців розділили на дві групи: тих, хто регулярно пив чай (три і більше разів на тиждень), і тих, хто був не надто прив'язаний до цього напою. Потім за людьми з кожної групи спостерігали в середньому по 7,3 року.

Звичне споживання чаю виявилося пов'язано з більш міцним здоров'ям під час спостереження і більшою тривалістю життя. Наприклад, у 50-річних людей, що люблять чай, ішемічна хвороба серця та інсульт діагностуються в середньому на 1,41 роки пізніше, ніж у їхніх однолітків, які ігнорують чай, та й вони живуть на 1,26 роки довше.

У тих, хто часто пив чай, ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту був на 20% нижчим, смертельних серцевих захворювань та інсульту зі смертельним наслідком – на 22% нижчим, а ризик смерті від усіх причин – на 15% нижчим, ніж у контрольної групи.

Додатково потенційний вплив змін у звичках чаювання було проаналізовано в підгрупі з 14081 учасника, яких оцінювали двічі. Середній час між двома обстеженнями склав 8,2 року, а медіана спостереження після другого обстеження - 5,3 року.

У тих, у кого любов до чаю залишилася незмінною в обох дослідженнях, ризик розвитку серцево-судинних захворювань був на 39% нижчим, ризик розвитку смертельних захворювань серця та інсульту - на 56% нижчим, а ризик смерті від усіх причин на 29% нижчим, ніж у тих, хто звично не пив чай або пив його дуже рідко. При цьому, найбільший ефект спостерігався для чоловіків, а для жінок різниця була незначною.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені з Університету Західної Австралії заявили про те, що вживання чашки чаю або жмені ягід кожен день допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі