У ході дослідження вчені проаналізували дані 2974 осіб у віці 30-54 років з прегіпертензією (незначним підвищенням артеріального тиску). Кількість споживаної добровольцями солі визначалося за допомогою різних методів, в тому числі аналізів зразків сечі, зібраних протягом 24 годин за кілька днів. Це дозволило точніше визначити рівень солі, що надходить в організм. За станом учасників стежили протягом 24 років, і за цей час померли 272 людини.
Виявилося, що є прямий зв'язок між кількістю вживаної солі та ризиком смерті. Всередині діапазону 1200-9000 міліграм хлориду натрію на день найнижчий рівень споживання був найбезпечнішим. Крім того, дослідники встановили, що в деяких інших наукових роботах, в яких крива залежності мала J-подібну форму (тобто низькі рівні солі нібито також підвищували ризик), використовувалися методи, що сприяють серйозним похибкам у вимірах рівня хлориду натрію.
Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.