Дослідники стверджують, що людство має вдвічі скоротити споживання цукру і червоного м'яса і в два рази збільшити споживання овочів, фруктів і горіхів. Як підкреслюють вчені, на даний момент близько мільярда людей голодують, а ще два мільярди вживають надмірну кількість "неправильної" їжі, що призводить до розвитку ожиріння, хвороб серця і діабету. Щорічно нездорове харчування призводить до 11 мільйонів передчасних смертей, яких можна було б уникнути.
Система виробництва продовольчих товарів є найбільшим джерелом викидів парникових газів, втрати біорізноманіття і основною причиною появи водоростей уздовж берегів і внутрішніх водних шляхів.
"Для того щоб мати можливість прогодувати 10 мільярдів осіб у 2050 році в межах планети, ми повинні дотримуватися здорової дієти, зменшити кількість харчових відходів і інвестувати в технології, які зменшують негативний вплив на навколишнє середовище", - заявив один з дослідників Йохан Рокстром.
Згідно з висновками дослідників, кожна людина повинна вживати до 14 грамів червоного м'яса на день. Для порівняння в середньому в гамбургері міститься від 125 до 150 грамів м'яса. Крім того, споживання незбираного молока, йогурту або сиру потрібно обмежити 250 грамів на день, а споживання яєць – одним-двома на тиждень. На думку вчених, це дозволить знизити кількість викидів метану в атмосферу, а також зменшить вирубку лісів під пасовища.
Раніше вчені заявили про те, що апельсини та інші цитрусові фрукти можуть допомогти в боротьбі з ожирінням і хворобами, яке воно викликає.