Навіть один солодкий напій на день може підвищити ризик розвитку раку печінки – вчені

Поділитися
Навіть один солодкий напій на день може підвищити ризик розвитку раку печінки – вчені Вживання одного солодкого напою на день може підвищити ризик розвитку раку © Freepik/KamranAydinov
Результати дослідження справедливі для жінок.

Вчені з Університету Південної Кароліни, Медичної школи Гарварда, Університету Айови та інших інститутів провели дослідження, яке показало, що вживання навіть одного солодкого напою на день підвищує ризик розвитку раку печінки та смерті від хронічних хвороб печінки у жінок похилого віку, повідомляє CNN.

У ході дослідження вчені зібрали дані про те, які напої вживають 100 тисяч жінок віком від 50 до 79 років, які жили у різних частинах США, а також інформацію про стан їхнього здоров'я. З'ясувалося, що ті, хто пив солодкі напої щодня, частіше страждали від раку печінки та стикалися зі смертю від хвороб печінки, ніж ті, хто пив мало таких напоїв.

Протягом усього дослідження учасники повідомляли, як часто вони вживали підсолоджені безалкогольні та фруктові напої за шкалою від «ніколи або рідше одного разу на місяць» до «6 або більше разів на день». Дослідники також вивчили кількість жінок, які мали діагностований рак печінки або які померли від хронічного захворювання печінки за період дослідження, в середньому майже 21 рік.

У звіті йдеться про те, що приблизно 7% жінок, які брали участь у дослідженні, щодня пили солодкі напої; понад 13% споживали штучно підсолоджені напої щодня.

У жінок, які пили солодкі напої хоча б раз на день, рак печінки діагностували в середньому в 1,75 рази частіше, ніж у тих, хто вживав три або менше напої, що містять цукор, на місяць. Більше того, ті, хто пив один солодкий напій на день, найчастіше вмирали від хронічних хвороб печінки.

Варто зазначити, що дослідження вказує на наявність зв'язку між вживання підсолоджених напоїв та розвитком захворювань печінки, але воно не демонструє, що існує причинно-наслідковий зв'язок. Крім того, вчені не можуть показати, як цукор негативно впливає на здоров'я печінки на біологічному рівні.

Крім того, експерти зазначають, що учасники дослідження відповідали на питання про перевагу у напоях лише на його початку, тобто на початку 1990-х років. Їхні звички могли змінитися за 20 років, яке дослідження тривало, і, ймовірно, вплинули на стан печінки.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі