Сполуки конопель здатні запобігати проникненню вірусу, що викликає COVID-19, в клітини людини. До цього висновку, під час досліджень, дійшли вчені Університету штату Орегон, під керівництвом Річарда ван Брімена, повідомляє Medical Xpress.
Виявлені в ході досліджень за допомогою методу хімічного скринінгу сполуки конопель демонструють здатність запобігати проникненню вірусу, що викликає COVID-19, в клітини людини.
За словами ван Брімена, коноплі, відомі з наукової точки зору як Cannabis sativa, є джерелом клітковини, а його співробітники, у тому числі вчені з Орегонського університету здоров'я та науки, виявили, що пара каннабіноїдних кислот зв'язується із шиповидним білком SARS-CoV-2, блокуючи критичний етап у процесі, який вірус використовує для зараження людей.
"Ці каннабіноїдні кислоти удосталь містяться в коноплі і в багатьох екстрактах конопель. Вони не є контрольованими речовинами, такими як психоактивний інгредієнт марихуани і мають високий рівень безпеки для людей. І наше дослідження показало, що з'єднання конопель однаково ефективні проти варіантів SARS-CoV-2, включаючи варіант B.1.1.7., вперше виявлений у Сполученому Королівстві, і варіант B.1.351, вперше виявлений у Південній Африці”, — сказав ван Брімен.
На думку вченого, ці сполуки можна приймати перорально. Вони мають потенціал для запобігання, а також лікування інфекції SARS-CoV-2.
У світі за час пандемії COVID-19 захворіло понад 313 млн людей. На тлі поширення більш заразного штаму "Омікрон" існує загроза нового спалаху.
Прем'єр-міністр України Денис Шмігаль очікує, що 2022 рік стане роком завершення пандемії COVID-19 у тому вигляді, в якому вона була попередні два роки.