Період піврозпаду нового китайського коронавірусу найдовше триває на поверхні картоплі, а також на сталевих та пластикових виробах. Такого висновку дійшли британські вчені під час дослідження щодо стабільності коронавірусу Covid–19 порівняно з вірусом SARS, опублікованому у медичному журналі The New England Journal of Medicine.
Науковці імітували ситуацію, в якій людина намагається інфікуватися, коли на неї чхають, кашляють, або ж коли вона торкається до різних продуктів та предметів.
"Щоб зімітувати чхання, вони використовували спеціальний розпилюючий аерозоль. Потім вони досліджували, як довго вірус збережеться на різних поверхнях", - пояснюють у виданні.
Після дослідження стало відомо, що найдовше інфекція зберігається на пластику – до 72 годин, та на сталі – до 50 годин. Крім цього, вірус 20 години тримається на поверхні картоплі, та 4 – на міді.
Також учені виявили, що виживання Covid–19 подібне з виживанням збудника атипової пневмонії.
"Це показує, що відмінності в епідеміологічних характеристиках цих вірусів, ймовірно, обумовлені іншими факторами", - зробили висновок автори роботи.
Раніше повідомлялося, що вчені з Кембріджського університету "з усіх сил і настільки швидко, наскільки можуть", намагаються знайти вакцину, щоб зупинити поширення пандемії коронавірусу.
Професор Джонатан Хіні розмовляв з науковим кореспондентом BBC Річардом Весткоттом в міській лабораторії, доступ до якої був настільки обмежений, що йому довелося брати коментар через скляне вікно.