Команда вчених провела експеримент і встановила, що на кількість і якість виробленої бджолами отрути впливає спека та агресивність комахи, повідомляє Naked Science.
Австралійські біологи на чолі з Даніелою Скаккабароцці проаналізували склад отрути в італійських бджіл - підвиду медоносних, які мешкають в місцевих миртових лісах.
У 2020 році з січня і до березня вчені збирали проби отрути у бджіл з 25 сільськогосподарських колоній на південному заході Австралії. Саме в ці три місяці в лісах цвітуть дерева маррі - це найближчі родичі евкаліптів.
У складі бджолиної отрути знайшли 99 різних видів білків, з яких вчені добре вивчили всього лише третину. Таким чином, вони встановили, що якість отрути залежить від кількості вмісту в ній білків.
У бджіл, які знаходяться в агресивному стані більш насичена ферментами отрута, а дуже спекотна погода, навпаки знижує кількість і якість виробництва бджолиної отрути.
Вчені прийшли до висновку, що для виробництва оптимальної кількості отрути з необхідною кількістю ферментів бджолам потрібна температура від 33 до 36 градусів Цельсія, але це лише для території Австралії.
Важливо відзначити, що бджолина отрута є найдорожчим продуктом в бджільництві, адже його використовують в косметології, доказовій та народній медицині.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.
Нагадаємо, що вчені з'ясували, як в отруйних змій з'явилися ікла з отрутою. За час еволюції ікла отруйних змій багато разів поліпшувалися, щоб в результаті виконувати свою смертоносну функцію.