"Металіст" позбавлений бронзи сезону-2007/08 за договірний матч з "Карпатами"

Доповнено
Поділитися
"Металіст" позбавлений бронзи сезону-2007/08 за договірний матч з "Карпатами" © pik.in.ua
Лозаннський спортивний арбітражний суд виніс рішення по скандальному матчу, зіграному наприкінці сезону-2007/08.

Спортивний арбітражний суд в Лозанні підтвердив рішення Федерації футболу України про те, що в сезоні-2007/08 у 26 турі чемпіонату "Карпати" і "Металіст" зіграли договірний матч (4:0 перемога "Металіста" - прим. авт.).

Згідно з постановою суду "Металіст" позбавлений бронзових медалей сезону-2007/08, а також має заплатити штраф у розмірі 25 тисяч доларів. Аналогічний штраф виплатять і львів'яни.

Таким чином, формально бронзові нагороди сезону-2007/08 повинні бути вручені дніпропетровському "Дніпру", який фінішував слідом за "Металістом".

Нагадаємо, що "Металіст" у листопаді 2010 року подав у Лозаннський суд скаргу на рішення Апеляційного комітету Федерації футболу України (АК ФФУ), згідно з яким харківський клуб був позбавлений бронзових медалей чемпіонату України сезону-2007/08 років і зобов'язаний був почати чемпіонат-2011/12 з цифрою "-9" у графі набраних очок.

Скаргу на рішення АК ФФУ подав і ФК "Карпати", який теж мав бути позбавлений 9 очок на старті попереднього чемпіонату країни.

АК ФФУ своїм рішенням від 19 жовтня 2010 року залишив у силі вердикт Контрольно-дисциплінарного комітету федерації, що датується серпнем 2010 року, який визнав договірним матч чемпіонату України "Металіст" (Харків) - "Карпати" (Львів), який відбувся 19 квітня 2008 року і завершився перемогою харків'ян з рахунком 4:0.

Втім, рішення ФФУ про зняття дев'яти очок суд скасував, оскільки згідно з регламентом ФФУ подібне покарання може застосовуватися лише в разі повторних порушень дисциплінарних правил.

Крім цього спортивний директор "Металіста" Євген Красніков усунений від футболу на п'ять років.
Ще більш суворим виглядає покарання для футболістів: Сергій Пшеничних (нинішній клуб - "Металіст"), Василь Кобін ("Шахтар"), Микола Іщенко ("Шахтар"), Володимир Федорів (ФК "Севастополь"), Мацей Налєпа (виступає в польському чемпіонаті) дискваліфіковані на 3 роки з додатковим випробувальним терміном у 2 роки.

Дискваліфікований раніше ФФУ довічно, а потім помилуваний до 5 років Сергій Лащенков (Молдова) усунений від футболу на 5 років. Всіх перелічених гравців також оштрафовано на 10 тисяч доларів.

Президент "Карпат" Петро Димінський оштрафований на п'ять тисяч доларів і отримав річну дискваліфікацію умовно з випробувальним терміном на рік. Генеральний директор "Карпат" Ігор Дедишин оштрафований на 2,5 тисячі доларів і отримав умовну шестимісячну дискваліфікацію з випробувальним терміном на рік.

Також слід найближчим майбутнім чекати офіційної реакції на рішення суду з боку ФФУ та УЄФА.

"Металіст" вже розповсюдив офіційну заяву президента Сергія Курченко, в якому він стверджує, що зробить все можливе для захисту інтересів клубу.

"Ми з повагою ставимося до рішення Лозаннського суду. Справа, у якій прийнято рішення, тягнеться з 2008 року. Вона слухалася більше трьох років тому, коли у клубу був ще попередній власник. Я чекав цього рішення з початку 2013 року", - йдеться в заяві.

"Справа складна, але терміни її розгляду, і, головне, момент винесення рішення - в ході відбіркового туру Ліги Чемпіонів - нас засмутили. Думаю, що це рішення не буде нести істотних наслідків для Металіста в майбутньому. Ми детально розберемося в його обгрунтованості і зробимо все для захисту наших інтересів", - зазначив Курченко.

"Металіст" розглядає можливість подачі апеляції до Верховного суду Швейцарії.

Нагадаємо, що "Металіст" вдало дебютував у Лізі Чемпіонів, обігравши ПАОК 2:0 на виїзді, і зробивши серйозну заявку на вихід у наступний раунд кваліфікації турніру. !zn

Читайте також:

Ще одного футболіста із Серії А дискваліфіковано за договірні матчі

За договірні матчі в Італії дискваліфікували 20 футболістів

За участь у договірних матчах УЄФА залишив без єврокубків двох турецьких грандів

"Таврію" позбавили трьох очок через колишнього тренера Семена Альтмана

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі