"Результат рішень МОК": американський фігурист звинуватив російських спортсменів у масовому вживанні допінгу

Поділитися
Вінсент Чжоу © EPA-EFE/GUILLAUME HORCAJUELO
Вінсент Чжоу висловився щодо ситуації з росіянами на Олімпіадах.

Американський фігурист Вінсент Чжоу звинуватив російських спортсменів у масовому вживанні допінгу, а також заявив про бездіяльність міжнародних спортивних організацій у цій ситуації.

Заяву фігуриста опублікував офіційний сайт міжнародного руху Global Athlete.

Чжоу завоював срібло Олімпіади-2022 у Пекіні у командних змаганнях зі збірною США, тоді як Росія виграла золото. Проте МОК через провалений тест на допінг росіянки Каміли Валієвої скасував церемонію нагородження, через що американська команда досі не отримала медалі. Результати РФ тоді не анулювали, оскільки Валієвій було лише 15 років. Справа досі розглядається різними інстанціями.

"Ситуація, в якій ми опинилися на Іграх у Пекіні, і той болісний процес, який ми пережили після цього, є прямим результатом рішень, ухвалених Міжнародним олімпійським комітетом (МОК), Всесвітнім антидопінговим агентством (WADA) та Спортивним арбітражним судом (CAS). Світові спортивні організації дозволили російським спортсменам брати участь в останніх чотирьох Олімпійських іграх, включаючи Пекін, попри програму допінгу, що спонсорується державою.

Широко відомо, що ця програма зіпсувала кілька Олімпійських ігор та обдурила тисячі спортсменів. Крім того, російський уряд перешкоджає здійсненню правосуддя, маніпулюючи даними, знищуючи лабораторії та заходячи так далеко, що вбиває інформаторів, щоб зірвати розслідування. Проте збірну Росії не усунули від жодної Олімпіади.

Позитивний тест Валієвої на допінг – не поодинокий випадок. Мої товариші по команді і я знаємо про широке поширення допінгу серед інших російських фігуристів – і це, на жаль, не повинно нікого дивувати, враховуючи, що перед антидопінговою організацією, яка не дотримується вимог, як і раніше, стоїть завдання забезпечення цілісності спорту всередині Росії. Валієва та її партнери по команді ніколи б не опинилися в такій ситуації, якби МОК, WADA та CAS виконали свою роботу та заборонили Росії брати участь у змаганнях. Але через їхню бездіяльність Росія так і не отримала стимулу щось змінювати. Збитків зазнають спортсмени як усередині цієї країни, так і за її межами.

Як показують порожні коробки з медалями моєї команди, глобальна антидопінгова система підводить спортсменів. Церемонія нагородження командних змагань із фігурного катання у Пекіні 2022 року, коли вона нарешті відбудеться, стане символом провалів МОК, CAS, РУСАДА та інших світових організацій. Я і мої товариші по команді ніколи не повернемо шанс постати перед усім світом, щоб відсвяткувати результат важкої роботи – головного досягнення кар'єри. Нам не дозволили пережити момент, про який мріє кожен спортсмен", – написав Чжоу.

Global Athlete

Раніше повідомлялося про те, що Росія не сплатила внесок у Всесвітнє антидопінгове агентство.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі