Стародавні лікарі настійно рекомендували вводити капусту до меню маленьким дітям, щоб вони росли міцними та здоровими. І Олександр Македонський перед битвою наказував годувати своїх воїнів цим цілющим овочем.
Та й зараз капуста — одна з головних страв у меню сучасної людини. Вона має багатий набір вітамінів і найцінніші мінеральні речовини, що сприяють виведенню з організму надлишків рідини, покращують роботу серця.
Ароматичні речовини капусти збуджуюче діють на залози шлунка, викликають виділення травних соків, покращують травлення і засвоєння їжі.
Капуста має чудові антимікробні властивості, підвищує стійкість організму до різноманітних інфекційних захворювань. А чудодійні фітонциди цього овочу затримують розвиток туберкульозних, тифозних і дизентерійних паличок!
Сучасною медициною доведено, що капуста корисна при гастритах, хворобах печінки, виразкових і спастичних запаленнях товстої кишки, для лікування жовчовивідних шляхів. Капустяне листя прикладають до хворих суглобів, синців, при подагрі.
При тромбофлебіті допомагає подрібнене листя свіжої капусти, змішане з яєчним жовтком.
Капустяне листя, зварене в молоці і змішане з висівками, прикладають у вигляді припарки хворим на золотуху й екзему.
Для лікування ран, що довго не гояться, використовують подрібнене листя капусти з яєчним жовтком в однаковому співвідношенні (кашку накладають на рану 1—2 рази на день), а для лікування виразок на шкірі корисно прикладати подрібнене капустяне листя, змішане із сирим яєчним білком.
Для лікування радикуліту віддавна застосовувався такий рецепт: 1 ст. л. меду змішати з 1 ст. л. оцту, викласти суміш на прив’ялий капустяний листок і прикладати до хворого місця.
При запаленні дихальних шляхів допомагає відвар із капусти (чверть склянки 3—4 рази на день).
При захворюванні на грип дуже корисна капустяна дієта. Адже капуста — найважливіше джерело вітаміну С, а крім того, містить багато вітамінів, фітонцидів, органічних сполук сірки, має протимікробну дію. Під час хвороби рекомендують їсти капусту впродовж 1—2 днів і крім неї більше нічого.
Білокачанну капусту вживають як легкий проносний і сечогінний засіб.
Капустяний сік із цукром — чудовий відхаркувальний, антисептичний і протизапальний засіб. Розведеним соком полощуть горло під час ангін, сік капусти з цукром допомагає при безсонні.
При виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки п’ють капустяний сік по склянці 4 рази на день за 45 хвилин до їжі (курс лікування — 40 днів), при гастритах, захворюваннях печінки — по півсклянки на день до їжі в теплому вигляді. Сік капусти, зварений із цукром, — чудовий засіб для протверезіння.
З допомогою капустяного соку можна скинути вагу: тартринова кислота, якої так багато в цілющому напої, перешкоджає перетворенню в організмі надлишку вуглеводів на жир, знижує вміст цукру в крові.
Косметологи радять:
Ё Щоб вивести бородавки, їх натирають свіжим капустяним соком.
Ё Щоб зміцнити тонке посічене волосся й надати йому гарного блиску, корисно втирати в шкіру голови суміш із соків свіжої капусти, лимона і шпинату.
Ё Суху, зневоднену шкіру з пігментними плямами протирають кукурудзяною або оливковою олією, потім роблять гарячий содовий компрес (чайна ложка соди на літр гарячої води) і на 10—15 хвилин накладають маску з кашки білокачанної капусти.
Ё А для масної шкіри використовують кислу капусту. Подрібнене листя тонким шаром накладають на обличчя і залишають на півгодини, після чого маску знімають і вмивають обличчя холодною водою.