Якщо зима — час застуд, то літо небезпечне кишковими інфекціями. Висока температура повітря сприяє розмноженню хвороботворних бактерій. Небезпечна як велика кількість мікробів, так і їхні токсини, котрі потрапляють в організм із їжею. Причиною хвороби можуть бути, хоч як це сумно, не лише недоброякісні продукти, а й банальне недотримання правил гігієни.
Якщо ви дуже зголодніли і збираєтеся перекусити у вуличному кафе, зверніть увагу: чи є умивальник для рук (і чи використовується він), чи правильно зберігаються численні бутерброди. Обробка продуктів у мікрохвильовій печі не гарантує відсутності збудників небезпечних захворювань. Уберегтися можна, лише дотримуючись правил особистої гігієни. Обов’язково потрібно щоразу мити руки перед споживанням їжі і після відвідання туалету.
Літо тішить нас достатком овочів і фруктів. У чому може полягати небезпека? Ми щиро прагнемо порадувати близьких і себе першими в цьому сезоні ласими дарами природи, але ж часто недобросовісні фермери, аби прискорити дозрівання тих чи інших фруктів або овочів, буквально нашпиговують їх добривами. Ще одна небезпека, пов’язана з купівлею плодів і овочів: вибираючи найсмачніші, ми куштуємо їх прямо на ринку. Але навіть на чистих на вигляд плодах і ягодах може бути безліч мікробів.
Громадський транспорт — також джерело небезпеки: поруччя, сидіння, запилені вікна сумнівної чистоти. А численні бродяги, для яких громадський транспорт — і робота, і місце відпочинку! Постарайтеся не їсти дорогою, а прийшовши додому, старанно мийте руки, краще до ліктів, із милом.
Спека!.. Так і хочеться забратися у воду! Але вода — це не лише небезпека потонути. Водойми — один із частих джерел кишкових інфекцій, адже не секрет, що дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз і холера поширюються через воду. Звідси мораль: купайтеся лише в перевірених санепіднаглядом водоймах.
Якщо ви відчули ознаки захворювання, не соромтеся звернутися до лікаря. Цим ви врятуєте себе від розвитку грізних ускладнень, а свою родину — від зараження.
