Київські легенди: «Майамі Блюз»

Поділитися
«Майамі Блюз» став засновником стилю й стандартів роботи для всіх ресторанів «Козирної Карти», що відкрилися пізніше.

18-річчя. Для людини - це юність і молодість, повноліття й початок самостійного, повного відповідальності й відкриттів життя. Для організації - солідний вік, який доводить, що вона життєздатна й напевно ефективна у своїй ніші. Для ресторану - ціла історія. Через численні історичні перипетії, в Києві дуже мало ресторанів з довгою історією, а ті, що все ж хизуються довголіттям, здебільшого реконструйовані, відновлені, переформатовані, й від їхньої колишньої пишноти залишилася лише назва.

Період дикого капіталізму, тобто початок 1990-х років, в Україні супроводжувався відкриттям усіляких фірм і фірмочок, кав’ярень й ресторанів, організацій із незрозумілою сферою діяльності та доволі масштабних підприємств із великими амбіціями. Хотілося зробити, як за кордоном, як у Європі й Америці, щоб гарно й прибутково, щоб самим приємно було користуватися послугами власного підприємства.

1994 року на вулиці Червоноармійській, прямо навпроти Палацу культури «Україна», відкрився невеликий ресторан із назвою, що навіює мрії, - «Майамі Блюз». Не маючи спеціальних знань і навичок, творці закладу робили все з натхнення. Інтер’єр оформили так, як хотіли - душевно, музично, затишно. Кухарем стала кулінар, яка не мала конкурсних нагород, а просто смачно готувала котлети, борщі й деруни - як для своїх, як для себе. Офіціанти обслуговували гостей нехай не завжди з дотриманням світових правил, але чесно, швидко, уважно - так, як хотіли б, щоб їх обслуговували в кав’ярнях і ресторанах. Чутка про те, що в Києві з’явився ресторан європейського рівня, розлетілася в лічені дні. Відбою від гостей не було - вранці, вдень, увечері тут збиралися бізнесмени, політики, початківці й уже відомі зірки естради. Бувати в «Майамі Блюз» стало модно й престижно. Призначення зустрічі в «Майамі Блюз» автоматично підносило ініціатора в очах партнерів і конкурентів.

У період, коли в Україну з гастролями почали приїжджати західні знаменитості, на обіди й вечері їх запрошували, звичайно ж, в «Майамі Блюз». Тут досі з трепетом згадують візит соліста Uriah Heep Берні Шоу, спеціальний концерт групи Tokyo і багатьох інших. Нині неможливо зайти в «Майамі» й не зустріти хоча б п’ятьох знаменитостей за раз, незалежно від часу доби.

Один із примітних моментів в історії ресторану - ремонт, який тривав два місяці. Коли ще не всі оздоблювальні роботи було закінчено, гості, що скучили за кухнею і сервісом «Майамі Блюз», буквально змором взяли керівництво ресторану й зажадали відкриття закладу. Перфоратор за стінкою й запах фарби нітрохи не бентежили - протягом двох тижнів діяльності під акомпанемент ремонтних робіт виторг ресторану був рекордним.

«Майамі Блюз» став засновником стилю й стандартів роботи для всіх ресторанів «Козирної Карти», що відкрилися пізніше. Більшість тих, хто починав в «Майамі Блюз» офіціантами, через кілька років ставали успішними керівниками інших ресторанів «Козирної Карти». Справжня кузня кадрів і школа рестораторства. Манеру, стиль, особливості роботи «Майамі Блюз» намагалися перейняти багато закладів Києва й України. Не завжди їх старання увінчувалися успіхом, але часто якісний плагіат гідно винагороджувався увагою гостей.

Усі 18 років рестораном управляє Маргарита Дю - ідейний натхненник і душа ресторану. Витончена жінка вміло керує чималим колективом, із легкістю вирішує навіть найбільш «слизькі» ситуації й уміє знайти підхід до вирішення неймовірних завдань.

Кухня «Майамі Блюз» ніколи не вирізнялася вигадливістю й вишуканістю. Тутешня особливість - винятково свіжі якісні продукти, правильне готування й оперативна подача. Улюблені страви 90% гостей - український борщ із пампушками, салат олів’є та курячі котлети. Смачніше в Києві не знайти! Бринза власного виробництва також популярна, але фішкою вже багато років залишається чорноморська риба. Щоразу, коли на кухню потрапляє нова партія свіжого улову, Маргарита Дю особисто обдзвонює постійних гостей і повідомляє, що кухарі знову готові радувати свіженькими барабулькою, сарганом, ставридою, кефаллю, окунем, камбалою й рапанами.

Із 18-літтям тебе, дорогий «Майамі Блюз»! І далі тіш нас приємними зустрічами, смачними стравами й відмінним сервісом, а ми із задоволенням приходитимемо до тебе на чашку кави й на смачну вечерю, що плавно переходить у сніданок.

фото Василя Артюшенка

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі