Прийшовши з холоду додому, ми звикли побалувати себе гаряченьким чайком. Але чай може служити не лише як власне чай, а й стати основою інших, дуже приємних напоїв.
Кастерд, або яєчний чай
Цей гарячий напій популярний в Англії.
У великому порцеляновому чайнику (на 800—1000 мл) заварюють чай, вливаючи спочатку півсклянки окропу, потім киплячі вершки і дають настоятися 10—12 хвилин. Одночасно розтирають яєчні жовтки з цукром, збивають їх і, змішавши з 0,5 склянки чаю, вливають у чайник, розмішуючи якомога швидше хвилини дві-три, щоб жовтки не згорнулися. Потім закривають, дають настоятися ще 2—3 хвилини. Напій готовий.
На 5—6 чайних ложок чорного чаю (індійського) потрібно взяти 0,5 л 20-відсоткових вершків, 4—5 яєчних жовтків, 0,5 склянки окропу, 125 г цукру
Чайний кисіль
Цей напій складається з чаю, будь-якого фруктового соку, цукру й крохмалю, зазвичай кукурудзяного.
У гарячий, щойно міцно заварений і дуже підсолоджений чай (чорний, зелений чи їхній купаж) вливають розведений у холодній кип’яченій воді крохмаль із розрахунку 1—2 чайні ложки на склянку завареного чаю і швидко розмішують, як при готуванні звичайного киселю, до загусання (посуд із чаєм при цьому стоїть на вогні, який виключають одразу ж після додавання розчиненого крохмалю). Потім у гарячий кисіль вливають фруктовий сік, об’ємом рівний половині завареного чаю, і також швидко розмішують. За бажання можна додати ванілін, гвоздику чи корицю. Охолодити. Виходить холодна рідина приємної, густуватої консистенції зі смаком чаю та фруктів.
На 1 л води беруть 6 чайних ложок сухого чаю, 20 кусочків цукру, 0,5 л фруктового соку (яблучного, айвового, апельсинового), 6—8 чайних ложок кукурудзяного крохмалю, склянку кип’яченої води (для розведення крохмалю).
За книгою В.Похльобкіна «Чай»
