Знахідку було виявлено групою дайверів у липні 2010 року. За інформацією істориків, судно повинне було плисти з Копенгагену до Санкт-Петербургу та перевозило на своєму борту алкоголь.
Першою думкою дайверів було, що двощогловий корабель віз до російської столиці шампанське Heidsieck, Veuve Clicquot і Juglar. Але, з волі випадку, одна з пляшок при підйомі вибухнула, й виявилося, що в ній міститься пиво. Пізніше виявилося, що деякі пляшки також містять пиво. Причому, як з'ясували четверо експертів, воно було цілком придатне до вживання.
Влада Аландських островів звернулися до Фінського центру технічних досліджень з проханням відновити рецептуру. Дослідники вже дали перші оцінки - пиво виявилося кислим з нотками чогось присмаленого.
«Експерти, які спробували вміст пляшок, сказали, що на смак це дуже старе пиво, що не дивно», - розповіла доктор Анніка Вільгельмсон.
Тепер перед вченими стоїть завдання відшукати в складі пива живі клітини дріжджових грибків або інших мікроорганізмів.
«Поки що ми тільки бачили клітини в мікроскопі, але ми не знаємо, мертві вони чи живі, - говорив Вільгельмсон. - Якщо нам не вдасться знайти живі мікроорганізми, ми подивимося на їхнє ДНК і порівняємо його з відомими зараз видами пивних дріжджів».
Фінські вчені вже заявили, що найбільші проблеми виникнуть при визначенні типу використаного хмелю.
Взагалі ж вчені визнають, що якими б не виявилися отримані результати, їм у будь-якому випадку доведеться багато чого додумувати.
За матеріалами Бі-Бі-Сі