Українським супермаркетам заборонили готувати і продавати салати
17 червня, 2011, 08:56
Поділитися
У зв'язку з отруєнням киян курячим м'ясом зі столичного супермаркету, одночасно кілька українських міст заборонили місцевим супермаркетам готувати і продавати салати з використанням майонезу та/або ті, що містять м'ясопродукти.
Скандал з отруєнням киян буде мати довгострокові наслідки - місцева влада занепокоїлася якістю продукції власного приготування, яка продається у супермаркетах. Санслужби кількох міст заборонили або обмежили продаж супермаркетами салатів, приготованих безпосередньо у магазині. На думку фахівців, навіть недовге зберігання такої продукції в умовах літньої спеки може викликати її псування і завдати шкоди здоров'ю людей.
Так, з 8 липня у Рівному супермаркетам заборонено виготовляти і реалізовувати салати з м'ясопродукції та заправлені майонезом. Заборона буде діяти до 1 вересня. Введенню заборони передувала масштабна перевірка закладів торгівлі, в ході якої санстація моніторила умови, в яких готуються салати, а потім протестувала їх якість.
У Львові прямої заборони на продаж подібної продукції не вводили, обмежившись рекомендацією. За словами в.о. головного санітарного лікаря Львівської області Олега Когута, санслужба звернулася до місцевих супермаркетів з проханням обмежити виробництво у літній період салатів, які швидко псуються, в першу чергу що містять сметану і майонез.
Експерти відзначають, що в абсолютній більшості випадків салати, приготовані в супермаркетах, не відповідають нормі за мікробіологічними показниками.