Янукович руками Ради убезпечив себе від провалу влади на виборах-2012

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Верховна Рада, погодившись віддати президенту частину своїх бюджетних повноважень, зробила Януковичу чергову послугу - ще більше сконцентрувала в його руках всю повноту влади, убезпечивши, таким чином, від не надто оптимістичних результатів парламентських виборів.

Верховна Рада вийшла за рамки Конституції, коли погодилася з ініціативою президента підвищити в статусі його щорічні послання до парламенту.

Про це ZN.UA заявив директор Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, коментуючи нещодавно прийнятий у ВР закон Януковича.

«Щорічне звернення до Верховної Ради - це документ, який окреслює політику президента. Однак не тільки ніде в Конституції немає вимоги, що політику президента повинна автоматично реалізовувати вся система органів влади, більш того, це явна підміна понять», - говорить він.

Читайте: Рада віддала частину своїх "бюджетних" повноважень Януковичу

Експерт нагадує, що Кабінет міністрів за Конституцією є самостійним органом, який, крім законів, повинен виконувати тільки акти президента, а не доручення і тим більше не послання.

«Те, що в закон про Кабінет міністрів з ініціативи пана Лавриновича торік було включено зобов’язання уряду виконувати доручення президента, - це явна невідповідність Конституції. І так само те, що в даному випадку скрізь вписується щорічне послання президента, - це вихід за межі Конституції», - підкреслює Коліушко.

Експерт попереджає, що прийняті Радою зміни, наприклад, в закон про центральні органи виконавчої влади, призведуть до політизації діяльності місцевих адміністрацій.

«Насправді місцеві адміністрації мусять виконувати закони та норми іншого законодавства. Тобто акти Кабміну - так, акти президента - так, але не політичні документи, яким є щорічне звернення, не політичні побажання», - зазначає він.

Експерт вказує, що політична воля, яка виражається в щорічному посланні президента, є орієнтиром для Кабміну і парламенту, тобто для політичних органів. Вона не може бути обов’язковою для центральних органів виконавчої влади і тим більше для місцевих державних адміністрацій, які не є політичними органами, виконуючи лише законодавчі норми.

«Тобто Верховна Рада і Кабмін повинні в своїх актах, законах, постановах враховувати політичну волю президента. Тому що глава держави має право підписувати або ветувати закони, а також скасовувати урядові постанови. Отака логіка закладена у Конституції. А всі виконавчі органи, що нижче Кабінету міністрів, мають виконувати законодавство, а не проводити якусь свою політику на основі щорічного послання президента», - підкреслює він.

Коліушко вважає, що поясненням, чому Янукович своєю ініціативою пішов на порушення Конституції, може бути бажання президентського офісу убезпечити Януковича як главу держави від провалу його політичної сили на виборах до Верховної Ради восени 2012 року.

«Це ще один крок для концентрації влади в руках президента. Ще один крок, який посилює вплив президента на всі органи державної влади, і фактично це можна розглядати, як превентивний крок на випадок, якщо в парламенті не буде більшості чи в Кабінеті міністрів не буде одностайності», - говорить він.

При цьому наслідки такого рішення складно прогнозувати, в чому також полягає одна з проблем: «Порушується порядок реалізації державної влади. А до чого це призведе, залежить уже від політичної волі особи, яка отримує нові повноваження. Будь-якими повноваженнями можна користуватися як «во благо», так і «во зло».

Зрештою, протиріччя прийнятого закону Конституції може спровокувати і створити деякі додаткові негаразди, попереджає директор Центру політико-правових реформ.

«По-перше, мова йде про зменшення легітимності державної влади. Посилюється хаос, тому що неконституційні повноваження президента, як правило, в наших умовах не реалізовуються. Усі ті неконституційні доручення, які сиплються від президента та якими він постійно хвалиться, вони ж насправді в системі виконавчої влади мають дуже невисокий відсоток виконання. В цьому випадку абсурдність ситуації тільки посилиться», - прогнозує Коліушко.

Більше про наслідки посилення влади президента читайте в матеріалі Юрія Сколотяного «Дрібні» законодавчі «пустощі» з далекосяжними наслідками» у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна". !zn

Читайте також:

Тігіпко - лідер рейтингу президентських боржників щодо невиконання "реформ"

Міністрам наказали активніше піарити в ЗМІ «покращення життя»

Азаров каже, що за 2 роки він зробив більше, ніж всі інші за попередні 20 років

Рада затвердила правила етики для президента, депутатів і міністрів

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі