У ВРУ закликали відмовитися від маніпулятивного обговорення постанови-клона законопроєкту 5655

ZN.UA Ексклюзив
Поділитися
У ВРУ закликали відмовитися від маніпулятивного обговорення постанови-клона законопроєкту 5655 © Фейсбук Ганни Бондар
На думку голови профільного підкомітету ВРУ Ганни Бондар, таким обговоренням лобісти від забудовників намагаються обійти не підписаний президентом закон та нав'язати країні антиконституційний експеримент.

На сайті Мінвідновлення 13 грудня опублікували та почали публічне обговорення постанови, яка фактично є клоном скандального законопроєкту №5655 про містобудування. Голова профільного підкомітету Верховної Ради, а також керівниця робочої групи парламенту по розробці Містобудівного кодексу Ганна Бондар у коментарі ZN.UA назвала це обговорення маніпулятивним та закликала відмовитися від нього.

Так, Бондар заявила, що уряд має визначати нові права та обов’язки суб’єктів в сфері містобудування виключно через пропозиції до законів України відповідно до статті 92 Конституції України. А не підміняти їх надуманими експериментами з драконівськими повноваженнями для міністерств.

«Обговорювати завідомо антиконституційний акт це погана ідея. Запропонований до розгляду проєкт постанови Кабінету міністрів «Про реалізацію експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності» не належить до програмних документів Кабміну, також він не є таким, який можна віднести до документа, що підвищує ефективність процесів планування діяльності Кабінету міністрів України», - переконана Бондар.

Натомість за її словами, проєкт постанови впроваджує нові права та обов’язки органів державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, що суперечить положенням чинного законодавства в сфері містобудування, вводить нових суб’єктів в сфері державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду та регулює питання, які відповідно до статті 92 Конституції України визначаються виключно законами України, зокрема:

  • п. 8. правові засади і гарантії підприємництва; правила конкуренції та норми антимонопольного регулювання;
  • п. 12. організація і діяльність органів виконавчої влади, основи державної служби, організації державної статистики та інформатики;
  • п. 15. засади місцевого самоврядування.

Бондар звернула увагу, що в проєкті постанови визначаються нові вимоги щодо:

  • надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки;
  • розроблення, погодження та проведення експертизи проєктної документації на будівництво;
  • набуття права на виконання підготовчих та будівельних робіт, прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів; здійснення державного архітектурно-будівельного контролю;
  • здійснення державного архітектурно-будівельного нагляду, що мають ознаки таких, що суперечать статті 92 Конституції України.

«Також В п. 4, пп. 4) проєкту постанови вказано, що учасниками експериментальних проєктів є фізичні та юридичні особи, які здійснюють діяльність на території України незалежно від форм власності, в той час, як «Порядок проведення експериментального проекту щодо підвищення ефективності організації процесів планування діяльності Кабінету міністрів України» чітко обмежує коло учасників експериментального проєкту до центральних та місцевих органів виконавчої влади», - резюмує Бондар.

Вона підкреслила, що постановою Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України надаються повноваження, непритаманні центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики.

«Проєктом постанови пропонується надати нові повноваження Мінінфраструктури з питань державного архітектурно-будівельного нагляду і прибрати відповідні повноваження з ДІАМ, що суперечить Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності». Це також викликає занепокоєння стосовно фізичної можливості здійснення ефективного нагляду за суб’єктами нагляду на всій території України (без наявності територіальних органів) та перетягування на центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері містобудування, непритаманних йому повноважень і, відповідно, централізації влади. Це несе корупційні ризики», - додала Бондар.

Тому, на думку Бондар, уряд узагалі має відмовитися від ідеї ухвалення антиконституційної постанови і повернутися в законодавче поле.

У проєкті згаданої постанови-клону, яку опублікувало ZN.UA, йдеться, що уряд погоджується із пропозицією Міністерства розвитку громад щодо реалізації експериментальних проєктів у сфері містобудівної діяльності. Документ складається з 232 сторінок і є по суті калькою скандального закону №5655. Постанову готував віцепрем'єр з відновлення Олександр Кубраков та Мінвідновлення, які представляють позицію автора законопроєкту голови партії «Слуга народу» Олени Шуляк.

На Кабміні хотіли з голосу внести проєкт постанови, але згодом голосування відклали через витік інформації. Водночас влада не відмовилася від ідеї порушити Конституцію та обвести навколо пальця європейських партнерів.

Детально про корупційні ризики закону №5655 у статті «Міна №5655. Який сценарій повоєнного відновлення лобісти закону заклали президентові на підпис?» писала редакторка відділу політики Інни Ведернікової.

Також про небезпеки законопроєкту №5655 читайте у статті Георгія Могильного «Що потрібно знати президентові, перш ніж підписувати законопроєкт №5655».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі