Суд дозволив спецрозслідування щодо Сівковича за розгін студентів з Майдану у 2013

Поділитися
Суд дозволив спецрозслідування щодо Сівковича за розгін студентів з Майдану у 2013 © Андрій Товстиженко, DT.UA
Проти нього уже відкривали справу, але закрили ще у 2014 році  після прийняття «законів 16 січня».

Суд задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань та дозволив проведення спеціального досудового розслідування щодо колишнього заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Володимира Сівковича, якого підозрюють у відповідальності за силовий розгін студентів з Майдану Незалежності 30 листопада 2013 року.

Володимира Сівковича підозрюють у незаконному перешкоджанні проведенню акцій протесту під час Революції Гідності.

В ДБР зазначили, що спеціальне досудове розслідування дасть можливість заочно скерувати обвинувальний акт до суду.

«Слідство встановило, що для силового розгону студентів з Майдану Незалежності у місті Києві в ніч на 30 листопада 2013 року колишній посадовець вступив у змову з колишнім головою Київської міської державної адміністрації та вплинув на начальника Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в його ж кабінеті», - йдеться в повідомленні.

Сівкович вмовив правоохоронця відати наказ працівникам міліції про розгін громадян з площі, що в тому числі порушило їхнє конституційне право на мирні збори.

Йому висунуто підозру в організації незаконного перешкоджання службовою особою проведенню мітингів та організації перевищення влади працівниками правоохоронних органів із застосуванням фізичного насильства (ч. 3 ст. 27, ст. 340 та ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України).

Під час розгону студентів з Майдану Незалежності  в ніч на 30 листопада 2013 року співробітники міліції та військовослужбовці внутрішніх військ МВС України заподіяли тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості 127 громадянам. При цьому правоохоронці перевищували службові повноваження, били учасників протесту кийками та застосовували газові балончики.

Володимир Сівкович з 11 березня до 13 жовтня 2010 року обіймав посаду віце-прем'єра, відповідаючи за силовий блок в уряді Миколи Азарова. Потім він став заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, на посаді якого перебував до 28 лютого 2014 року.

Сівковича, разом з екс-головою КМДА Олександром Поповим, керівником київської міліції Володимир Коряком і низкою інших службовців підозрюють у причетності до розгону студентського Євромайдану в ніч на 30 листопада 2013 року. В середині грудня 2013 року його навіть відсторонили від виконання обов'язків. Однак 12 лютого 2014 року кримінальне провадження стосовно Сівковича та інших осіб було закрито за рішенням суду у зв'язку з дією закону про амністію, і 19 лютого він вже знову працював в РНБО. Наприкінці лютого 2014 року Сівкович виїхав до Росії.

10 червня 2020 року Володимира Сівковича було оголошено у міжнародний розшук.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі