Пентагон: Китай збільшить кількість ядерних боєголовок до 1500

Поділитися
Для порівняння, Сполучені Штати мають 3750 активних ядерних боєголовок.

Китай нарощує свої ядерні сили і до 2035 року майже вчетверо збільшить кількість боєголовок, що є у нього, швидко скорочуючи своє відставання від США, йдеться в доповіді Пентагону, опублікованій у вівторок, повідомляє AP NEWS.

Доповідь ґрунтується на торішньому попередженні військових про те, що Китай нарощує свої ядерні сили набагато швидше, ніж прогнозувалося, що може дозволити Пекіну зрівнятися чи перевершити глобальну міць США до середини сторіччя.

У новій доповіді йдеться, що в даний час Китай має близько 400 ядерних боєголовок, а до 2035 їх кількість може зрости до 1500.

Для порівняння, Сполучені Штати мають 3750 активних ядерних боєголовок.

Зростаючий арсенал Пекіна створює невизначеність для США, які намагаються вирішити, як стримувати одночасно дві ядерні держави, Росію та Китай, заявив Пентагон у своєму недавньому огляді ядерного потенціалу.

Хоча Китай не надавав Росії зброю у війні проти України, її поширення російської дезінформації та постійна підтримка спільних військових навчань із Росією – це те, за чим США уважно стежать, пояснюють військові чиновники.

Зі свого боку, Китай також уважно стежить за реакцією міжнародної спільноти на загрозу Росії застосувати ядерну зброю в Україні, сказав Джон Ерат, старший директор з політики Центру з контролю над озброєннями та нерозповсюдження.

"Якщо Росії вдасться досягти своєї мети за допомогою ядерних загроз, Китай витягне з цього уроки і, можливо, буде використовувати подібні загрози проти Тайваню або інших сусідніх країн у зв'язку з територіальними амбіціями Китаю", - сказав Ерат.

Китай вважає Тайвань "червоною рисою", сказав міністр оборони Вей Фенхе міністру оборони США Ллойду Остіну в Камбоджі минулого тижня, згідно з заявою Міністерства оборони Китаю.

"Тайвань належить Китаю. Тайвань і вирішення тайванського питання - це особиста справа Китаю, в яку жодні зовнішні сили не мають права втручатися", - сказав Вей.

Пекін заприсягся поставити самоврядний острів Тайвань під свій контроль, якщо буде потрібно, силою. Сі дав своїм військовим термін до 2027 року для розвитку військового потенціалу, щоб повернути самоврядну острівну демократію, на яку комуністична партія претендує як на свою власну територію.

Якщо цю мету буде реалізовано, то до 2027 року вона може дати (Народно-визвольній армії) можливість стати більш надійним військовим інструментом для китайської комуністичної партії у її прагненні до об'єднання Тайваню", - йдеться у звіті Пентагону за 2022 рік.

Високопоставлений представник оборонного відомства заявив, що міністерство оборони не бачить безпосередньої загрози вторгнення на Тайвань, натомість встановлюється режим посиленого залякування.

Китай також досяг тривожних успіхів у створенні можливостей, які "сліплюють і приголомшують противника", включаючи виведення з ладу супутників зв'язку та раннього попередження, розширення використання штучного інтелекту та активізацію зусиль у кібервійні.

Пентагон у своїй нещодавно опублікованій стратегії національної оборони заявив, що Китай залишається найсерйознішим викликом безпеки для Сполучених Штатів і що загроза з боку Пекіна визначить, як будуть оснащені та сформовані американські збройні сили в майбутньому.

 

 

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі