Якби Україна мала ядерну зброю, то не було би вторгнення РФ – Зеленський

Доповнено
Поділитися
Якби Україна мала ядерну зброю, то не було би вторгнення РФ –  Зеленський © president.gov.ua
Зеленський назвав відмову України від ядерної зброї "великою помилкою", проте неясно, чому автора ядерної тактичної роззброєння він призначив вести переговори з РФ щодо припинення війни в Донбасі.

Якби Україна мала сьогодні ядерну зброю, то не було би вторгнення, і країна мала б свої території, тому що могла б говорити  з РФ та усім світом на рівних. Про це заявив Президент України Володимир Зеленський в інтерв’ю програмі Axios, що виходить на платформі HBO, повний текст якого опублікували на сайті Офісу президента.

"Я розумію, що ядерна зброя – це дуже погано. Але якби в Україні зараз була ядерна зброя, якби ми тоді не зробили таку велику помилку, а я вважаю, що це помилка на сьогодні, то не було би вторгнення, і ми мали б свої території. Тому що ми завжди могли б говорити на рівних з Російською Федерацією та з усім світом. Ось і все", - сказав Президент. 

Крім того, він заявив, що невиконання гарантій безпеки після відмови Україною від ядерної зброї є зрадою стосовно України.

"Я вважаю, що це велика помилка. Адже будь-які світові дипломатичні домовленості від моменту, коли не виконується Будапештський меморандум, «помножені на нуль». І що б ми далі не підписували, про що б країни не домовлялися, завжди буде ризик, що хтось скаже, що це якийсь папірець і необов’язково його виконувати", - сказав Зеленський.

Він також уточнив, що у XXI столітті продовжують діяти традиції середньовіччя, "коли діє не сила домовленостей, а просто сила".

"Хто сильніший, у кого більше зброї – той, скажімо так, пише Конституцію твоєї країни. Це образлива ситуація. В України було декілька таких ситуацій", - пояснив глава держави.

Після розпаду СРСР на території України знаходилося два види ядерної зброї - стратегічна, здатна подолати відстань до Вашингтона, і тактична, здатне подолати відстань до Москви. Стратегічні ракети мали бути скорочені у зв'язку з підписаним між СРСР і США Договором про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО). Тактичну зброю було скорочено без будь-якого договору. Ядерна тактична зброя була вивезена з території незалежної України Російською Федерацією за президента Леоніда Кравчука, якого Володимир Зеленський в серпні 2020 року призначив главою української делегації в Тристоронньої контактній групі (ТКГ).

Детальніше про те, з чим Кравчук дебютував в «Мінську», читайте в статті Тетяни Силіної «Perpetuum Vane (Вічний Флюгер)».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі