Перші звинувачення в тому, що тютюнові компанії підвищують вміст нікотину у своїй продукції, озвучив торік у серпні Массачусетський департамент охорони здоров’я. Тепер же їх підтвердили дослідники Гарвардської школи суспільного здоров’я. Кількість нікотину, який потрапляє в організм курця, збільшилася з 1998 р. по 2004 р. на 10 відсотків. На думку авторів дослідження, це зроблено для того, щоб люди швидше «присідали» на куріння.
З 1996 року в штаті Массачусетс діє закон, відповідно до якого виробники цигарок повинні тестувати свою продукцію для визначення кількості нікотину, вдихуваного курцем. Для цього використовують спеціальні автомати, які імітують процес вдихання цигаркового диму. Отриману інформацію передають в органи охорони здоров’я. Гарвардські дослідники використовували саме ці дані, втім, як і працівники департаменту. При цьому вони захопили трохи більший часовий відтинок і проаналізували більшу кількість видів цигарок.
Отримані результати переконливо свідчать: і в ментолових, і в легких, і в ультралегких цигарках, не кажучи вже про звичайні, нікотину стало більше. Відбулося це за рахунок використання тютюну з вищим вмістом нікотину. Говард Кох, заступник декана Гарвардської школи й один із авторів дослідження, стверджує, що це робили навмисне, систематично і масово всі великі виробники. Більше того, змінилася форма цигарок, за рахунок чого на кожну цигарку стало припадати більше затягувань.
Представники Phillip Morris, найбільшої американської тютюнової компанії, виступили зі спростуванням отриманих результатів, стверджуючи, що кількість нікотину в продукції 1997-го і 2006 року ідентична (притому що даних 2006 р. гарвардські експерти взагалі не аналізували). А представники інших двох великих компаній — Lorillard Tobacco і R.J. Reynolds Tobacco — від контакту з журналістами просто ухилилися.
Публікація отриманих результатів знову активізувала полеміку з приводу необхідності державного регулювання діяльності тютюнових компаній, займатися яким, на пропозицію сенатора Едварда Кеннеді, демократа від штату Массачусетс, повинна адміністрація з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів.