Ризик розвитку раку можна істотно скоротити, дотримуючись здорового способу життя. 1997 року Американський інститут досліджень раку опублікував рекомендації, дотримання яких мало, за оцінками вчених, скоротити ймовірність розвитку раку на 60—70 відсотків. Яким чином виконання цих рекомендацій позначилося на здоров’ї, узявся перевірити Джеймс Церхан із Рочестерського медичного коледжу. Для цього він протягом 13 років спостерігав майже 30 тисяч американських жінок старшого віку.
З’ясувалося, усі перелічені вище рекомендації не виконував ніхто. Овочі та фрукти щодня й у достатній кількості вживали лише 11 відсотків опитаних. Більшість виконували по три рекомендації. Зате серед тих, хто дотримувався однієї чи двох рекомендацій, таких, котрі захворіли на рак, виявилося на 35 відсотків більше, порівняно з тими, хто виконував шість або сім. Автори дослідження, опублікованого в липневому номері журналу Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, запевняють: суворе дотримання всіх вказівок із попередження раку може мати більший ефект, ніж вважали раніше.
Ось ці рекомендації:
1. Вживати переважно продукти рослинного походження — овочі, фрукти, бобові, піддаючи їх мінімальній кулінарній обробці.
2. Дотримуватися оптимальної маси тіла, не допускаючи зайвої ваги (понад п’ять кілограмів).
3. Тим, хто не займається регулярною фізичною працею, щодня не менш як годину ходити пішки й не менше години на тиждень займатися інтенсивнішими фізичними вправами.
4. Щодня з’їдати по 400—800 грамів овочів і фруктів.
5. Щодня з’їдати по 600—800 грамів зернових і бобових, підданих мінімальній кулінарній обробці.
6. Вживання алкоголю не рекомендується. У крайньому разі слід обмежитися однією чаркою на день для жінок і двома — для чоловіків.
7. Від червоного м’яса краще відмовитися взагалі. Бажано заміняти його рибою, дичиною.
8. Обмежити споживання жирів, особливо тваринного походження.
9. Обмежити споживання солі. Використовувати побільше прянощів і спецій.
10. Не вживати в їжу продукти за найменшої підозри на наявність у них мітотоксинів.
11. Дотримуватися температурного режиму збереження швидкопсувних продуктів.
12. Не допускати перевищення дозволеного рівня вмісту в харчових продуктах пестицидів, різноманітних добавок.
13. Не їсти пересмажену їжу. Обмежити вживання копченини, м’яса, приготовленого на відкритому вогні.
14. Якщо виконуються всі перелічені вище рекомендації, не слід приймати харчові добавки.
Доповнює ці рекомендації заборона на паління і жування тютюну.