Такі рішучі кроки потрібні у Франції для того, щоб спробувати відновити довіру до уряду, повністю підірвану недавніми скандалами. Французька влада, точнісінько так само, як її британські попередники, гучно запевняла французів у цілковитій безпечності вживання яловичини. Правда, після того, як у торговельну мережу потрапило м’ясо інфікованих тварин, яке благополучно обминуло «найсуворіший ветеринарний контроль», від цієї гучності не залишилося й сліду. Зате всі телеканали регулярно прокручували кадри, що зафіксували останні дні життя 14-річної дівчинки, яка померла від губчастого енцефаліту у Великобританії.
Відтак попит на м’ясопродукти у Франції різко впав, паніка серед населення почала наростати катастрофічними темпами, а експорт яловичини в інші країни Європи, який ще торік сягав мільйона євро, упевнено рвонув до нуля. Яловичину повністю виключено зі складу шкільних сніданків, а ресторани один по одному вилучають зі своїх меню традиційні страви, куди входить м’ясо на кісточці. Французькі органи, відповідальні за безпечність продуктів харчування, поки що не можуть запропонувати досить ефективного й еколо-гічно безпечного способу знищення відходів м’ясопереробки. Очікується, що на завершення всебічного аналізу цієї проблеми піде не менше чотирьох місяців. А тим часом британські вчені переконливо довели, що достатньо потрапити в корм тварини шматочкові інфікованого продукту розміром як зернятко перцю, щоб ця тварина сама стала джерелом поширення інфекції.