Через війну, яку розпочала Росія, в Україні значно подорожчали продукти харчування. У сезон шашликів багатьох хвилює зростання цін на м’ясо.
За даними аналітиків сервісу доставки Zakaz.ua, у травні цього року шашлик українцям стане в середньому на 45% дорожче, ніж торік, пише «УНІАН» За їх інформацією, зросли ціни майже на всі види м’яса. Найбільше підвищилася вартість свинини, найменше змінилися ціни на яловичину.
Так, ошийок нині коштує в середньому 252 грн/кг, тоді як у травні 2022 року вартість становила 162 грн/кг. Ціна зросла на 49%.
Свиняча лопатка без кістки та стегно подорожчали на понад 60%, однак все ще коштує менш ніж 200 грн/кг, тоді як ціни на вирізку, корейку та ошийок перетнули цей показник.
Найменше зросла ціна на вирізку – на 17%, нині вона коштує в супермаркетах близько 209 грн/кг, тоді як торік цінник був 179 грн.
Цього року найвигідніше приготувати шашлик з курятини, а також смажити гомілки, крильця та стегенця на грилі, оскільки м’ясо курки значно дешевше за свинину та яловичину.
За даними аналітиків, куряче філе в супермаркетах коштує в середньому 145 грн/кг, стегна – 122 грн/кг, крильця – 83 грн/кг, а гомілки – 78 грн за кілограм.
Найменше змінилися, порівняно з травнем 2022 року, ціни на яловичину. Ошийок подорожчав лише на 2%, тазостегнова частина та лопатка – на 6%. Вирізка навпаки навіть впала в ціні на 17%. Проте за вартістю вона очолює рейтинг, адже цінник становить у магазинах у середньому 420 грн за кілограм.
За їх інформацією, придбати вже маринований шашлик у супермаркетах іноді коштуватиме навіть дешевше, ніж приготувати його самостійно. Наразі в магазинах ціна на мариноване м’ясо становить від 169 до 280 грн за кілограм, залежно від виду шашлику та рецепту маринаду.
В Україні також зростає ціна на капусту нового врожаю. Попит на цю продукцію зберігається високим через скорочення пропозиції капусти суперранніх сортів.