"Наша продукція в Європі дуже конкурентоспроможна. Вартість її виробництва низька, і Європа ставить максимум бар'єрів, щоб її туди не пустити. Там, де нам вдається їх посунути – ми це робимо, але є опір", - сказав міністр в ефірі ICTV у понеділок ввечері, 24 жовтня, повідомляє "Інтерфакс-Україна".
У той же час міністр зазначив, що"Європа, і ті можливості, які нам дала угода про ЗВТ (в рамах Угоди про асоціацію України з ЄС - ред), допомогло нам компенсувати втрату російського ринку".
Також міністр повідомив, що українська молочна продукція вже потроху з'являється в Європі.
"Нехай це почалося з сухого молока, але це справа йде. Є ніші, які не заповнені. Наприклад, мед. На 6 тис. тонн збільшені квоти", - додав Т. Кутовий.
Крім того, за словами міністра, перешкодою є і сертифікація українських продуктів харчування в Європі.
"Тут нам треба працювати, але це теж регуляторний механізм, який Європа використовує для зменшення обсягів продукції, яка може потрапити на її ринки", - сказав він.
Як повідомлялося раніше, за оцінками експертів Всесвітнього економічного форуму, проблеми, з якими стикаються українські експортери при виході на ринки ЄС, - це відсутність доступу до торгового фінансування, недостатній рівень технологій виробництва і навичок персоналу, труднощі у визначенні потенційних ринків і покупців, невідповідність продукції міжнародним технічним вимогам і стандартам, а також проблеми доступу до імпортних ресурсів, необхідних для виробництва. Насамперед, експортерам слід підвищити ефективність власного бізнесу. А основними причинами небажання експортувати товари в ЄС залишаються несприятлива економічна ситуація в Україні, відсутність партнерів за кордоном, обтяжливість внутрішніх експортних процедур і відсутність фінансування.
Докладно про це писала Юлія Самаєва у статті "Торгівля з ЄС: за деякими позиціями експорт навіть не починався" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".