В ОП обговорюють нову податкову реформу «10–10–10»

Поділитися
В ОП обговорюють нову податкову реформу «10–10–10» © depositphotos/ginasanders
Рішення повинно бути прийняте в найближчі місяці — до пів року.

У владних коридорах активно обговорюється реформа «10–10–10». Про це розповів заступник очільника Офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю Forbes.ua.

Суть реформи полягає в тому, що відбудеться зменшення відсоткової ставки податків в обмін на скасування пільг і доступ податкової до руху коштів по рахунку.

«Остаточного рішення ще немає. Але так, ми справді обговорюємо модель, яка називається «10–10–10»», — сказав Ростислав Шурма.

За його словами, нова податкова модель «10-10-10» передбачає:

  • 10% – податок на прибуток
  • 10% – ПДФО
  • 10% – ПДВ
  • 3 % – військовий збір

При цьому — ЄСВ та всі податкові пільги — скасовуються, а також планується посилити відповідальність за порушення податкового законодавства та надати податковій доступ до руху коштів по рахунках.

«Майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства й такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків», - сказав Шурма.

Зі слів заступника голови ОП, рішення повинно бути прийнятим в найближчі місяці — до пів року.

Він також наголосив, що у президента активно консультуються та залучають бізнес-спільноти до обговорення майбутніх реформ.

«Ми активно залучаємо і громадських діячів, і бізнесменів до процесу формування рішень. Інша справа, що далеко не завжди результат відповідає їхнім чи навіть моїм очікуванням, адже це завжди складний консенсус. Навіть усередині бізнесу різні асоціації мають різний погляд на ту саму проблему», — зазначив Ростислав Шурма.

Нагадаємо, буквально напередодні війни, наприкінці лютого 2022 року, чергові ідеї щодо податкової реформи анонсував голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев. Плнувалося, що законопроєкт ухвалять до липня 2022 року.

Втім, реформа, яку розглядають в ОП зараз, не має нічого спільного з планами, які озвучував Гетманцев, починаючи з 2021 року.

Гетманцеву не вдалося завоювати прихильність бізнесу, і в травні, після чергової заяви глави фінкомітету ВР, підприємці розпочали збір підписів за його відставку

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі