"Стрімке зниження обсягів споживання пов'язане зі скороченням населення, нестабільною купівельною спроможністю і зміною культури харчування. Сприяло скороченню і поширення практики сухого заморожування плодово-овочевих культур. Якщо раніше господині запасали ягоди, фрукти на зиму, використовуючи консервування, яке потребувало багато цукру, то зараз використання камер для зберігання даних продуктів значно зменшило потребу в цьому продукті",- йдеться в повідомленні УКАБ.
Нагадаємо, що з урожаю 2017/2018 маркетингового року Україна вже експортувала за вересень-квітень 379,9 тис. тонн цукру. При збереженні нинішніх темпів, на кінець маркетингового року експорт складе понад 500 тис. тонн. Експортним рекордом для України став показник сезону 2016/2017 МР, коли поставки за кордон склали 767,3 тис. тонн.
Згідно з даними Мінагрополітики, незважаючи на зростання вартості оптових партій цукру, ціна на роздрібному ринку дещо знизилася в порівнянні з минулим місяцем. Станом на 27 травня вартість солодкого продукту становила 14,08 грн / кг, на 27 червня ціна знизилися на 2% - до 13,84 грн / кг. Незначно скоротилися ціни на яйця, гречку, молоко і курятину. Інші продукти харчування зростали в ціні. Найбільше додали в порівнянні з травнем овочі - найбільше подорожчали морква - на 39%, капуста + 32%, буряк подорожчав на 30%, до 13,41 грн / кг.
Нагадаємо, Україна вичерпала більшість квот на експорт товарів АПК в країни ЄС. Найбільшим попитом у європейських споживачів користуються зернові злаки, їх експорт до ЄС склав $ 749,5 млн, масло - $ 370,9 млн, насіння олійних культур - $ 194,3, залишки та відходи харчової промисловості - $ 177,2 млн, м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці - $ 76,4 млн.