За перші чотири місяці 2018 року зовнішньоторговельний оборот аграрними і харчовими товарами між Україною і країнами Євросоюзу зріс майже на 14% порівняно з відповідним періодом 2017 року - до $ 2,8 млрд. При цьому аграрний експорт в країни ЄС за цей час виріс на $ 145 млн і склав $ 1,9 млрд. Про це розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофимцева. Про це йдеться в повідомленні на сайті Мінагрополітики.
"На сьогодні вже повністю вичерпані основні імпортні тарифні квоти ЄС на український мед, солод і пшеничну клейковину, оброблені томати, виноградний та яблучний соки, кукурудзу, пшеницю і борошно", - підкреслила заступник міністра.
За її словами, найбільшим попитом у європейських споживачів користуються зернові злаки, їх експорт до ЄС за вказаний період склав $ 749,5 млн, масло - $ 370,9 млн, насіння олійних культур - $ 194,3, залишки та відходи харчової промисловості - $ 177,2 млн, м'ясо та харчові субпродукти свійської птиці - $ 76,4 млн.
Вона додала, що майже в повному обсязі залишаються невикористаними імпортні тарифні квоти на часник (494,9 т), овес (3476,9 т), цукор (18121,35 т), гриби (500 т), продукція з обробленого молока (1992 т), цукрові сиропи (2000 т) та інші.
"Ще не повністю використані додаткові квоти за принципом "перший прийшов - перший обслуговуєшся" на виноградний сік, овес, мед, ячмінну крупу, оброблені томати", - розповіла Трофимцева.
За словами заступника міністра, загальний український аграрний і харчової експорт у всі країни світу за 4 місяці 2018 року склав майже $ 6 млрд., вагому частку в товарній структурі експорту займають зернові культури - 37%, рослинні олії - 26,1% і насіння олійних культур - 9%.
Повідомлялося, що експорт товарів у грошовому вираженні за підсумками першого кварталу збільшився на 10,3% або на $ 1,1 млрд (порівняно з аналогічним періодом минулого року), і склав $ 11,4 млрд.
У квітні Україна в повному обсязі вичерпала шість квот на безмитний експорт в рамках зони вільної торгівлі з Євросоюзом. Мова йде про постачання меду, солоду, пшеничної клейковини, оброблених томатів, виноградного та яблучного соків, а також пшениці і кукурудзи.
Обіцяють, що імпортні тарифні квоти ЄС будуть збільшуватися для 18 українських товарних груп в середньому на 10% в рік протягом п'яти років.