Нова система контролю якості і безпеки харчових продуктів в Україні запрацює з 4 квітня, пише liga.net з посиланням на віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванну Климпуш-Цинцадзе.
Наголошується, що мова йде про вступ у силу закону "Про державний контроль за додержанням законодавства по харчових продуктах, кормах, побічних продуктах тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин".
За словами віце-прем'єра, новий документ створить умови для забезпечення якості та безпеки харчової продукції для споживачів і встановлює чіткі і прозорі процедури перевірок. Це дозволить звести до мінімуму корупційні ризики і посприяє розвитку чесної конкуренції.
Підприємства перевірятимуть залежно від ступеня ризику для життя і здоров'я людей. Наприклад, в магазині, де продається упакована продукція тривалого зберігання, ризиків менше, ніж у магазині, де продається свіже м'ясо. Також, за новим законом, інспектори здійснюватимуть перевірки, згідно з актом перевірки. Цей документ повинен містити вичерпну інформацію про кількість питань для перевірки і повинен бути публічним.
За порушення нових правил передбачені штрафні санкції на суму 70 тис. грн - залежно від правопорушення.
Якщо будуть виявлені фактори, що представляють загрозу для життя і здоров'я людини, інспектор зможе тимчасово призупинити виробництво, обіг продуктів або кормів.
Повідомлялося, що в трійку лідерів продуктових мереж за кількістю торгових точок увійшли: АТБ, Fozzy і Volwest Group. На лідера ринку (АТБ) припадає 910 магазинів.