Україна домовляється з Катаром, Алжиром і США про постачання зрідженого газу

Поділитися
© peredohni.ru
Держінвестпроект проводить перемовини в рамках пошуку джерел постачань газу на український термінал з перевалювання зрідженого природного газу (LNG-термінал), який буде побудований в Одесі.

Державне агентство з інвестицій та національних проектів почало переговори з катарською і алжирською компаніями, а також компанією зі Сполучених Штатів про постачання зрідженого газу.

Про це під час засідання робочої групи "Впровадження національних проектів та інвестицій" комітету з економічних реформ заявив голова Координаційної ради національного проекту "LNG-термінал" Віталій Дем'янюк.

"У наших планах уже в цьому році, до вересня провести активні переговори і заручитися меморандумами про потенційне постачання в Україну зрідженого газу на наш LNG-термінал", - повідомив він.

"Сьогодні ми ведемо переговори з двома компаніями Катару. Ми направили запрошення до переговорів, і через два тиждень буде візит нашої делегації до Техасу (Х'юстон) для переговорів з американськими компаніями щодо постачань. Також в активній стадії знаходяться переговори з однією алжирською компанією, яка також є потенційним постачальником", - зазначив Дем'янюк.

Також Дем'янюк повідомив, що до кінця травня 2012 року планується створити керуючу компанію нацпроекту "LNG-термінал".

"Ми завершили початкову стадію, закінчили техніко-економічне обгрунтування. Зараз ми знаходимося на організаційній стадії. В рамках цього повинна бути створена модель приватно-державного партнерства для реалізації терміналу. Планується до кінця травня організувати конкурс і створити керуючу компанію проекту. Після цього - обрання фінансового консультанта, підписання меморандумів з постачання газу. Завершиться організаційна стадія створенням консорціуму, юридичної особи, в який будуть входити інвестори, включаючи державу для фінансування будівництва терміналу", - зазначив Дем'янюк.

Нагадаємо, планується, що після будівництва LNG-терміналу (його вартість складе 846 млн євро) Україна зможе до 2018 року отримувати до 10 млрд куб. м зрідженого газу на рік.

Будівництво LNG-терміналу розглядається Кабінетом міністрів як один із заходів щодо скорочення споживання російського газу. Термінал розрахований на прийом азербайджанського газу. Як повідомлялося, Україна і Азербайджан до кінця квітня відновлять консультації щодо створення спільного підприємства для транспортування зрідженого
природного газу в Україну. Спільне підприємство між Державною нафтовою кампанією Азербайджанської Республіки (SOCAR) та Держінвестицій здійснить розробку ТЕО транспортування зрідженого газу на Чорноморське узбережжя України. Крім того, за словами голови Держінвестицій Владислава Каськіва, зріджений газ на український LNG-термінал може постачатися з Туреччини. !zn

Читайте також:

Україна може тимчасово скористатися офшорним LNG-терміналом

Будівництво терміналу зрідженого газу в Україні обійдеться у 846 млн євро

Молдова може приєднатися до будівництва LNG-терміналу в Україні

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі