Як повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики і продовольства України з посиланням на дані Держстату, частка аграрної продукції в загальному експорті досягла 41,5%.
"Традиційно, найбільшу долю у аграрному експорті мають постачання продуктів рослинного походження – ,2 млрд (+ млн до попереднього періоду), у тому числі зернові культури - ,4 млрд (+ млн до попереднього періоду)", – вказується в повідомленні.
Крім цього, Україна експортувала жирів та олій тваринного або рослинного походження на 3,5 млрд (+633 млн доларів до попереднього періоду); готових харчових продуктів – на 2,1 млрд доларів (-57,7 млн доларів до попереднього періоду); живих тварин і продуктів тваринного походження – на 0,7 млрд (-48 млн доларів до попереднього періоду).
Наголошується, що обсяг імпорту продукції АПК за вказаний період склав 3,5 млрд доларів, що склало 9,9% від загальнонаціонального імпорту, що на 338 млн доларів більше, ніж за аналогічний період 2015 року.
Позитивне зовнішньоекономічне сальдо агропромисловою групою товарів у січні-листопаді 2016 року склало 10 098,1 млн доларів США.
Раніше DT.UA писало, що в структурі українського експорту зростає частка сировинної та низькотехнологічної продукції.
Зокрема, експорт аграрної та харчової продукції (групи 1-24 ТН ЗЕД) виріс за дев'ять місяців минулого року на 2,1%, насамперед за рахунок масложирової промисловості, а частка цієї продукції збільшилася до 40,2% товарного експорту. Разом з тим експорт продукції машино- та приладобудування зменшився на 10,5%, а частка цієї продукції впала до 12,1% товарного експорту
Більше про тенденції, перспективи і проблеми економічного росту в Україні читайте у статті Ярослава Жаліло "На порозі – олігархічний ренесанс?" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".