Внаслідок сильного подорожчання зерна, ціни на м'ясо в Україні у другій половині вересня досягли найвищого рівня за останні 10 років, повідомив Український клуб аграрного бізнесу. Так, наприкінці вересня ціни на м'ясо збільшилися на 3-5 грн/кг залежно від регіону і виду м'яса, - повідомила Єлизавета Святківська, виконавчий директор УКАБ. Таке зростання, за її словами, зумовлено, перш за все, подорожчанням худоби у живій вазі, що пов'язано з використанням для відгодівлі фуражного зерна, придбаного вже за вищими цінами, ніж на два-три місяці раніше. Так, найбільше подорожчала яловичина, що пов'язано зі скороченням поголів'я худоби та пропозиції її на забій, а також відсутністю конкуренції з боку імпортерів. За даними моніторингу ринку м'яса і м'ясопродуктів УКАБ, на 21 вересня за биків понад 400 кг вже платили 14,5-15 грн/кг, тоді як на початок вересня ціни не перевищували 13 грн/кг. Яловичина вищого гатунку станом на 21 вересня подорожчала до 47 грн/кг із 42 грн/кг (оптова ціна) на початок місяця. Менш помітно змінилися ціни на ринку свинини, чому посприяв імпорт напівтуш з Європи за ціною 23-24 грн/кг (категорія Е). Аналогічна українська свинина досягає в ціні 33 грн/кг, - повідомила експерт. "Імпортна сировина дозволила призупинити зростання цін на українську свинину, але збільшення виробничої собівартості спричинить як перегляд цін, так і зниження темпів зростання поголів'я свиней", - вважає Є.Святківська. Нагадаємо, на початку вересня Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (FAO) повідомила, що ціни на м'ясо у серпні на світових ринках зросли до найвищого рівня за останні 20 років.
За матеріалами ЛIГАБiзнесIнформ