Цього тижня в Україну почали масово надходити партії імпортної картоплі нового врожаю. Це призвело до зниження цін на картоплю місцевого виробництва. Про це повідомили аналітики проєкту EastFruit.
Експерти зазначили, що лише за останній тиждень, згідно з даними щоденного моніторингу проєкту, ціни на картоплю в Україні знизилися в середньому на 12%. Станом на 20 березня, ціна на цей овоч варіюються в діапазоні 14-20 грн/кг ($0,36-0,51/кг).
«При цьому імпортна картопля нового врожаю виробництва Єгипту та Азербайджану на сьогоднішній день надходить у продаж по 25-30 грн/кг ($0,64-0,77/кг)», – йдеться у повідомленні.
Аналітики додали, що цього тижня на українському ринку також суттєво зросли пропозиції місцевих продуктів.
Більшість виробників з настанням теплої погоди поспішають реалізувати обсяги торішньої картоплі, що залишилися на зберіганні, і повністю сконцентруватися на посівній кампанії.
«Тим часом населення також почало активно розпродувати залишки картоплі, якісні показники якої здебільшого є дуже невисокими», – зауважили експерти.
Слід зазначити, що попри зниження цін, зараз середня ціна на картоплю в Україні є у 2,5 раза вищою, ніж за аналогічний період у 2023 році.
Раніше виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин розповів, що вплинуло на підвищення цін на овочі.