Наразі ми спостерігаємо зниження цін на продукти харчування. Перш за усе це стосується овочів. Але за кожнім подешевшанням, зазвичай, приходить подорожчання. Тож і цьогорічна літня радість для споживачів поступово переходить у осіннє подорожчання продукції тваринництва. Про це пише Лариса Гук, експертка у галузі сільського господарства інформаційно-аналітичного центру "АГРО ПЕРСПЕКТИВА", у своїй статті «Слідкуйте за цінами: йде осіннє подорожчання».
«Першими здалися яйця та почали проявляти ознаки цінового переполоху. Вже не знайдеш по 2,5 грн/штука, як в червні-липні. Середнє значення по ринку — 37—41 грн/десяток (удвічі дешевше, ніж у Європі), подекуди є вже й по 50. Зауважимо, що мова про нефасовану продукцію. Традиційно яйця в упаковці дорожче», - пише вона.
В зоні ризику — м’ясо та молочка. Українці купують переважно кисломолочні продукти. Сир — менше, причому надають перевагу імпортним, польським, які дешевше і, як стверджують покупці — смачніші.
Що доступне — овочі. Ціни на основу борщу — картопля, морква, буряк, цибуля, капуста — обвалилися. Морква — 9,9 грн/кг, буряк по 8 — маленький, по 12 грн — великий. Картопля — від 9 до 27 в залежності від сорту. Капуста — також близько 10 грн. З’явилася молода (пізні сорти) — по 30. Далі все залежатиме від якості врожаю.
Цибуля, яка ще весною була майже золотою (з цінниками 70+), наразі по 9—10 грн. Самі фермери прогнозують, що в березні-квітні 2024-го ціни на золотаву можуть можуть підскочити до 25—30 грн.
Перець болгарський (Білозірка) — 25—30 грн. Продавці кажуть, що тиждень-два така ціна ще потримається. А ось томати вже починають набирати ціну. Помідори з поля — по 20—25. Домашні, сортові — по 50 грн і навіть вище.
З іншими матеріалами авторки можна ознайомитися за посиланням.