Виробництво ікри скорочується через низький вилов лососевих риб. В Україні дефіцит російської червоної ікри вже відчувається.
Російська червона ікра стрімко дорожчає. Відпускні ціни на червону ікру на Камчатці, де видобувається від 40 до 60 відсотків від усього російського виробництва, піднялися за місяць з 1,2-1,5 тисячі рублів (близько 295-370 гривень) до 2,1-2,5 тисячі ( близько 517-616 гривень) або майже на 70 відсотків. Про це пише газета "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на комісію Російського союзу промисловців і підприємців з рибного господарства.
Різке подорожчання ікри пов'язують насамперед з низьким показником вилову лососевих. З початку путини (сезону інтенсивного рибальства) рибалки зуміли виловити близько 50 тисяч тонн, що майже на 40 відсотків менше, ніж на рік раніше. При цьому в Росриболовстві відзначають, що ситуація ще може бути виправлена, тому що на Сахаліні, другому основному регіоні з вилову лососевих, путина починається пізніше.
Ще однією причиною підвищення відпускних цін могла стати конкуренція між заводами з переробки ікри. Якщо раніше далекосхідні підприємства відправляли сировину в центральні регіони Росії, де вона перероблялася, то зараз на Далекому Сході з'явилися свої заводи, готові випускати кінцеву продукцію. У підсумку за 2012 рік постачання ікри-сирця в європейську частину Росії скоротилися з 4 до 1,5 тисячі тонн.
У 2009-2012 роках у Росії було зафіксовано рекордний вилов лососевих. При цьому, за даними Inesco Research Group, обсяг виробництва ікри (як червоної, так і чорної) стабільно ріс до 2009 року, після чого стався кризовий обвал, і поки на колишній рівень ринок так і не вийшов.
В Україні дефіцит червоної ікри вже відчувається, говорить менеджер однієї з компаній-імпортерів риби та морепродуктів Микола Приймак. "Тому і ціни трохи піднялися: гуртові - приблизно на 2%", - зазначив він. !zn