Висунуті Росспоживнаглядом претензії до шоколаду Roshen щодо перевищення вмісту токсичної речовини бензапірену не обґрунтовані Технічними регламентами Митного союзу. У регламентах прописані норми присутності цього канцерогену в декількох продуктах, однак шоколад в зазначеному переліку відсутній. Про це у своїй статті для DT.UA пише оглядач Володимир Чопенко.
Зокрема, у Технічний регламент Митного союзу "Про безпеку харчової продукції" (ТР ТЗ 021/2011) відповідно до гігієнічних вимог, вміст бензапірену регламентується в таких категоріях: "копчені м'ясні, м'ясовмісні і пташині продукти", "копчені сири та сирні продукти, сирні пасти, соуси", "копчена рибна продукція", "зерно продовольче", "шпик копчений", "каша на молочно-зерновій основі (інстантного приготування)", "борошно і крупа, що потребують варіння, каші сухі молочні, безмолочні швидкорозчинні каші сухі молочні, що потребують варіння, печиво розчинне (у розрахунку на сухий продукт)", "каші молочні, готові до вживання, стерилізовані; каші молочні готові, вироблені на молочних кухнях", "хлібобулочні, борошняні кондитерські і борошномельно-круп'яні вироби", "кулінарні вироби з риби і нерибних об'єктів промислу", "плодоовочеві консерви, в тому числі сокова продукція з фруктів і (або) овочів".
- Українські лабораторії не знайшли в шоколаді Roshen канцерогенів
Зазначимо, що претензії Росспоживнагляду стосуються конкретно молочного шоколаду. Судячи з назви, до його складу, крім какао-продуктів, входять також молочні. Переважно сухі, вміст яких у готовому кондитерському виробі становить не менше 12%.
Діючий технічний регламент на молоко і молочну продукцію, що має статус федерального закону РФ, взагалі не дозує вміст цього канцерогену. У лінійці молочних продуктів його наявність контролюють тільки в копчених сирах.
"Залишається останній інгредієнт - какао-боби, які, за припущенням російських фахівців, могли зберігатися під відкритим небом просто на асфальті. Ви можете уявити таку безгосподарність і недбалість у компанії зі світовим ім'ям, з сертифікатом, який підтверджує відповідність системи менеджменту вимогам міжнародного стандарту ISO та продукцією, яка реалізується в Німеччині, Ізраїлі і США?", - пише оглядач.
"Так, буває, зволожені боби просушують штучно, і вони вбирають небезпечну хімічну сполуку. Щоб контролювати її вміст, корпорація Roshen погодила стандарти якості з Євросоюзом, і з квітня 2013 р. вони діють на підприємстві. Ці параметри стосуються не тільки какао-бобів. Через сито дозволів проходять всі інгредієнти, з яких виробляють кондитерську продукцію. Чого немає в Росії і про що не знав Онищенко", - йдеться в статті.
Подробиці читайте в свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна" у статті Володимира Чопенка "Їй не сподобалося-3". !zn
Читайте також: