Парламент ввів нові вимоги до упаковки продуктів

Поділитися
Парламент ввів нові вимоги до упаковки продуктів В Україні ввели нові вимоги для пакування продуктів © рixabay/ccipeggy
Документ систематизує реєстрацію речовин, з яких вироблюють упаковку.

Верховна рада України прийняла в цілому законопроект №4568 «Про матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами». Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови Податкового комітету ВРУ Ярослав Железняк.

За повідомленням Железняка, документ підтримали 306 народних депутатів.

Закон, за словами його авторів, визначає вимоги до упаковки харчових продуктів і будь-яких матеріалів, що контактують з ними, та спрямований на посилення захисту здоров’я та інтересів споживачів.

Документом встановлюються вимоги до безпечності:

  • пакувальних матеріалів, таких як папір, картон, фольга, плівка, скло, деревина, текстиль, пластик тощо;
  • посуду і кухонного приладдя та матеріалів, з яких вони вироблені (кераміка, метал, скло тощо);
  • матеріалів, які містить упаковка (фарб, клеїв, лаків, силіконів, воску, смоли тощо).

«Прийняття проєкту Закону сприятиме виробництву, обігу та використанню в Україні безпечних матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами.   І цей проєкт є останній елемент, необхідний для побудови в Україні європейської системи безпечності харчової продукції», - прокоментував законопроєкт заступник Міністра Сергій Глущенко.

За словами юристів, перелік матеріалів, яких стосується новий закон чітко не визначений, але він надзвичайно широкий. Сюди підпадають різного роду упаковки (папір, фольга, харчова плівка), пляшки для напоїв (молока, йогурту, пива, вина, інших напоів), посуд (з кераміки, металу, скла, пластмаси), контейнери для зберігання їжі, кухонна техніка (від холодильників до кавоварок), обладнання, яке використовується під час виробництва харчових продуктів, друкарські фарби тощо. 

Закон стосується виробників практично будь-яких матеріалів і предметів, що контактують, можуть контактувати або призначені для контакту з харчовими продуктами – виробників тари і упаковок для молочної, м’ясної, кондитерської, алкогольної і іншої продукції, виробників кухонного посуду, меблів, обладнання тощо.

Одна з головних змін – це запровадження та систематизація державної реєстрації речовин та процесів.

Тепер державній реєстрації підлягатимуть:

  • речовини, що використовуються у виробництві активних або інтелектуальних матеріалів і предметів;
  • речовини, що входять до складу активних або інтелектуальних матеріалів і предметів;
  • речовини, що використовуються у виробництві кераміки, пластику, регенерованої целюлози;
  • процеси переробки пластику.

Також посилюються вимоги до виробництва і маркування та вводяться нові особливості обігу.

Реєстрацію здійснюватиме Міністерство охорони здоров’я, а перевірки здійснюватиме Держпродспоживслужба.

 

Нагадаємо, за словами експертів харчова галузь України, порівняно з іншими, добре реалізує свій експортний потенціал.

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі