"Ми пропонуємо виділити дві групи держпідприємств у спиртовій галузі та запропонувати всі спиртзаводи, які є сьогодні в галузі, одночасно до приватизації", – повідомив міністр агрополітики і продовольства Тарас Кутовий на засіданні Кабміну.
Також міністр відзначив наявність прогресуючого тіньового виробництва спирту в країні. Зношеність виробничих фондів, за його словами, підвищує собівартість виробництва легального спирту на 20-30% у порівнянні з країнами ЄС.
"В першу групу на приватизацію ввійдуть підприємства, яким є інтерес з боку горілчаних компаній, вони будуть мати право проводити харчовий спирт до кінця 2022 року в межах встановленої виробничої потужності. У другу групу будуть включені всі інші підприємства, які зможуть виробляти технічний спирт. Ми очікуємо, що ці заводи будуть перепрофільовані на виробництво біоетанолу або будуть використовуватися в якості виробничих майданчиків для інших видів діяльності" – додав він.
Перед початком приватизації урядом будуть затверджені потужності діючих спиртзаводів. Пізніше Фонд держмайна виставить їх на публічні торги.
Сукупна потужність виробляють харчовий спирт заводів, складе близько 19 млн – це оціночна потужність внутрішнього споживання та експорту спирту.
"З 1 січня 2018 року ми пропонуємо заборонити держпідприємствам виробляти спирт" – додав Кутовий.
Законопроект передбачає повну лібералізацію експорту спирту та оптової торгівлі ім. Право на імпорт харчового спирту буде закріплено за уповноваженими Кабміном держпідприємствами, якщо виникне така необхідність. Повна лібералізація спиртової галузі запланована на 1 січня 2023 року. Виробництво харчового спирту стане доступно будь-яким суб'єктам приватної форми власності без обмеження обсягів виробництва.
Обсяг бюджетних надходжень від приватизації спиртозаводів досягне рівня 5-6 млрд гривень, вважають у Кабміні. А частка тіньового виробництва зменшиться з 45 до 12% вже на 4 рік з моменту імплементації закону.
На сьогоднішній день Україна є однією з двох країн світу з зберігається держмонополією на виробництво харчового спирту.
Нагадаємо, з 1 січня 2017 року в українських коньяках буде більше вітчизняного спирту - мінімальний вміст складе 15%. Нові правила покликані стимулювати розвиток виноградарства в Україні, зазначають в Мінагрополітики.