Кабмін доручив ще раз переписати постанову про «експеримент у містобудуванні», яка дублює законопроєкт 5655

ZN.UA Ексклюзив Документ Коментар ZN
Поділитися
Днями документ та кілька суміжних із ним відправили на доопрацювання в профільне міністерство, яке досі без міністра.

Кабінет міністрів України повернув на доопрацювання в  Мінінфраструктури постанову  «Про реалізацію експериментальних проектів у сфері містобудівної діяльності», що по своїй суті дублює ухвалений парламентом, але не підписаний президентом Володимиром Зеленським скандальний законопроєкт про «містобудівну реформу» №5655. Згідно з даними ZN.UA, відповідне рішення було ухвалено минулого тижня.

Рішенням уряду пропонується погодитися з пропозицією міністра Кабінету міністрів Немчінова О. М. про повернення головним розробникам проектів актів відповідно до списку від 10 червня «для їх додаткового опрацювання, оцінки актуальності, внесення змін з урахуванням положень вже прийнятих нормативно-правових актів».

Зокрема, у переліку опинився згаданий вище проект постанови, який номінально має удосконалити системи та процедури державного регулювання у сфері містобудування. Також на доопрацювання повернуто підготовані Мінінфраструктури проєкти постанов «Про реалізацію експериментального проєкту щодо надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки», «Про реалізацію експериментального проєкту щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю» та «Про внесення змін до Положення про Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, яким уточнюються функції Мінінфраструктури у сфері містобудівної діяльності та стандартизації.

Нагадаємо, ще 12 грудня ZN.UA повідомило, що уряд запланував винести на обговорення та підготував до голосування постанову, яка по суті дублює норми скандального законопроєкту №5655, який розкритикували в тому числі Європарламент та Єврокомісія. Після розголосу постанову відклали.

Уже в квітні Національне агентство із запобігання корупції опублікувало аналіз антикорупційної експертизи проекту цієї урядової постанови та заявило, що вона містить корупціогенні фактори та потребує суттєвого доопрацювання.

Водночас в уряді відтоді тривалий час не піднімали це питання до обговорення.

Коментар ZN.UA

Проте вже зараз очевидно, що відправивши у відставку Олександра Кубракова і підвісивши на півтора місяці долю ключового міністерства, Банкова не збирається відмовлятися від реалізації концепції не підписаного президентом закону 5655. Його ж по суті дублює новий законопроект про відновлення, який активно почала лобіювати автор 5655 Олена Шуляк. Зараз важко прогнозувати хто і як доопрацьовуватиме постанову-клон, але те, що ідея жива – очевидно. Плюс саме ця постанова та прийняття філософії 5655 стане червоним маркером для нового глави мінрегіону (а сфера будівництва у разі поділу міністерства залишиться у мінрегіоні). Що називають однією із причин зняття своїх кандидатур претендентами на портфель, які обговорюються на Банковій.

Де в уряду закінчується «право на експеримент»? Які саме порушення вимог законодавства в запланованих чотирьох експериментальних проектах намагається виправдати Мінінфраструктури? Чим небезпечна картельна змова, яку автори законопроєкту №5655 и постанови-клону у зв'язці з профільним міністерством намагаються прикрити красивими фразами про відновлення зруйнованої України аналізував експерт  громадської ініціативи «Голка» Георгій Могильний у матеріалі  «Чи має уряд право на експеримент-5655 і чи є ознаки картельної змови?».

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі