Попри війну, в Україні фіксується деяке зниження цін на окремі товари. Зокрема, у травні відбулося рекордне подешевшання яєць – споживчі ціни зменшилися на 22,7% проти квітня та на 28,1% проти грудня 2022 року.
Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у травні 2023 року.
Експерт наголосив, що ціни на яйця знижуються вже другий місяць поспіль: у квітні проти березня вони подешевшали на 8,7 %, хоча все ще перевищують рівень травня 2022 року на 124,9 %.
За його словами, крім яєць, у травні серед продуктів зменшилися ціни на:
- олію соняшникову (-1,3 %);
- хліб і хлібопродукти (-0,6 %);
- цукор (-0,4 %);
- макаронні вироби та молоко (-0,2 %).
Лупенко додав, що загалом у травні споживчі ціни зросли на 0,5 % проти 0,2 % у квітні, а на продукти – на 0,9 % та 0,3 % відповідно.
Вчений пояснив, що найбільше підвищення цін – на 8,7 % – відбулося по фруктах, ціни на які у квітні знизились на 1,4 %.
«Поки що не виправдалися очікування щодо зниження цін на овочі, які у травні здорожчали на 5,6 %, тоді як у квітні проти березня – лише на 0,3 %», – сказав він.
Також зросли споживчі ціни на:
- м’ясо та м’ясопродукти – на 1,7 %;
- рибу та продукти з риби – на 0,6 %,
- сир і м’який сир – на 0,6 %.
«Загалом динаміка споживчих цін свідчить про посилення сезонних тенденцій на ринку продуктів харчування, а зростання цін на овочі та фрукти відбулося за рахунок надходження перших ягід та ранніх овочів. В наступні місяці можна очікувати сповільнення зростання цін на ці групи товарів, а по найбільш масових продуктах – зниження споживчих цін», – резюмував Лупенко.
Раніше виконавчий директор Української зернової асоціації Сергій Іващенко розповів про наслідки підриву Каховської ГЕС для агробізнесу та цьогорічного врожаю.