Азаров: Купувати російський газ у Німеччини дешевше, ніж у «Газпрому»

Поділитися
© Андрій Товстиженко, DT.UA
Микола Азаров сподівається переконати Росію переписати газовий контракт, в іншому випадку він обіцяє купувати російський газ у німецької компанії.

Прем'єр Микола Азаров заявляє, що в нинішніх умовах ціна російського газу, купленого у німецького концерну RWE, буде дешевшою, ніж при купівлі безпосередньо у «Газпрому». Про це він повідомив в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt.

«Ми як і раніше сподіваємося, що приїдемо з Росії з новим газовим контрактом. В іншому випадку ми будемо купувати російський газ у німецької компанії, і це все одно буде ще дешевше, ніж прямі постачання з Росії», - сказав Азаров, назвавши таку ситуацію парадоксом.

Азаров поскаржився, що через дорожнечу російського газу «Нафтогаз» зазнає величезних збитків. За його словами, цього року Україна заплатить за газ 8-10 млрд доларів. «Це при тому, що кредит, який ми отримали від МВФ у траншах, становив одинадцять мільярдів доларів. Ця газова ціна робить безприбутковими всі наші галузі. Навіть у собівартості хліба закладено 15% витрат на газ», - зазначив Азаров.

Нагадаємо, раніше ZN.UA повідомляло, що Україна розглядає варіант реверсного використання частини газотранспортної системи, що дозволить імпортувати в Україну газ трубопроводами не тільки з Росії, але і з Європи та інших країн. Такі заходи дозволять знизити ціну імпортного газу на вітчизняному ринку.

Зокрема, ZN.UA стало відомо, що «Нафтогаз» планує підписати з німецькою компанією RWE короткостроковий контракт на постачання в Україну через трубопроводи Словаччини газу, купленого в Європі. Угода стане «пробною кулею» і розрахована на невеликі обсяги постачань - «Нафтогаз» має намір поки імпортувати з Європи близько 3 млн кубометрів газу на добу. Але сам факт може вплинути на подальші позиції України у перемовному процесі з «Газпромом». !zn

Читайте також:

Бойко не заперечує, що Україна може перевести свою ГТС у реверсний режим

Україна переведе ГТС у реверсний режим для боротьби з монополією "Газпрому"


Хай не пересохнуть газові труби!

Споти як вихід з газпромівської пастки?

Закупівля газу на спотових хабах в Європі - ще один варіант досягнення незалежності від Росії

Поділитися
Помітили помилку?

Будь ласка, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку

Додати коментар
Всього коментарів: 0
Текст містить неприпустимі символи
Залишилось символів: 2000
Будь ласка, виберіть один або кілька пунктів (до 3 шт.), які на Вашу думку визначає цей коментар.
Будь ласка, виберіть один або більше пунктів
Нецензурна лексика, лайка Флуд Порушення дійсного законодвства України Образа учасників дискусії Реклама Розпалювання ворожнечі Ознаки троллінгу й провокації Інша причина Відміна Надіслати скаргу ОК
Залишайтесь в курсі останніх подій!
Підписуйтесь на наш канал у Telegram
Стежити у Телеграмі